4 najlepsze sosy do potraw z grilla!

Karkówka posypana mieszanką przypraw, czy dobra kiełbasa z grilla nigdy nie jest zła. Ale jeżeli chcesz zrobić prawdziwą ucztę, to nie może na niej zabraknąć sosów BBQ. Poznaj 4 najlepsze sosy i glazury do potraw z grilla.

Oczywiście, to wymaga czasu i przygotowania, ale właśnie dlatego to jest takie dobre. Grillowanie w stylu BBQ, to długie i wolne pieczenie mięs w niskich temperaturach. Tak przyrządzone mięso jest soczyste i bardzo miękkie, wręcz rozpływające się w ustach. Nadają się do tego wyłącznie grille z pokrywą. Mięso wstawia się na kilka, a nawet kilkanaście godzin wcześniej, gdzie w temperaturze 100-130*C nabiera aromatu i miękkości. Sosy BBQ nadają mięsom smak, można nimi glazurować, albo podawać obok jako pyszny dodatek. W tradycyjnym grillowaniu, w wysokich temperaturach, na ogniu, sosy BBQ można zastosować na sam koniec pieczenia. Glazurujemy mięso dosłownie kilka minut przed końcem grillowania, ponieważ długa obróbka termiczna w wysokiej temperaturze, po prostu spali cukry zawarte w sosie.

Jak zrobić sos BBQ?

Większość sosów BBQ jest przyrządzana na bazie pomidorów, w szczególności keczupu. Robiąc zakupy wybierzmy starannie produkt najlepszej jakości, czytajcie etykiety, musi być duża zawartość pomidorów w pomidorach 😉 Bazą sosu są najczęściej trzy składniki: keczup, cebula i czosnek, kolejne dodatki budują pożądany smak, tu można eksperymentować. Przy czym warto wiedzieć, że melasa nada głębokiego, palonego aromatu, miód słodyczy i ciepła, ocet winny odpowiedniej kwasowości, sos Worcestershire umami, a chilli ostrości.

Cztery najlepsze sosy BBQ

Sos słodko-pikantny Kansas City

Najpopularniejszym sosem BBQ jest sos w stylu Kansas City, widocznie jest tak dobry, że wszystkim smakuje. Potwierdzam! 🙂 Jest słodki i jednocześnie pikantny, zawiera keczup, melasę, która nadaje specyficzny palony aromat, brązowy cukier, ocet winny i pieprz cayenne. Jest gęsty, świetnie więc przywiera jako glazura do mięs i pasuje zarówno do wieprzowiny, wołowiny, jak i kurczaka. Jest bardzo ostry, więc jest idealny dla smakoszy pikantnych smaków. Glazurowane nim żeberka są po prostu obłędne! http://zielomania.pl/recipes/sos-bbq-slodko-pikantny/

Sos pomidorowy lekko pikantny Texas

Kolejny klasyk, to sos w stylu Texas. Wyraziście pomidorowy dzięki dodanemu koncentratowi pomidorowemu, bardzo aromatyczny, lekko pikantny, z dodatkiem musztardy, oraz sosu Worcestershire, który jest źródłem umami i sprawia, że sos jest nieziemsko dobry. Świetnie pasuje do wszystkich rodzajów mięs, polecam karkówkę i żeberka. http://zielomania.pl/recipes/sos-bbq-pomidorowy-ostry/

Sos cytrusowo-pomidorowy Floryda

Cytrusowa i świeża nuta, zdecydowanie pomarańczowa, to charakterystyczny smak sosu BBQ na Florydzie. Przyrządzony na bazie keczupu, miodu, pomarańczy, cytryny i limonki. Odpowiednio słodki, lekko pikantny, świetny do kurczaka, krewetek, czy łososia. Uwielbiam ten sos właśnie za ten cytrusowy aromat, mogę jeść go jak konfiturę. Pysznie smakuje również z quesadillą z kurczakiem i krewetkami. http://zielomania.pl/recipes/sos-bbq-cytrusowy/

Sos mango-chipotle

A teraz hit! Sos mango-chipotle idealny do kurczaka i wieprzowiny. Zaskakująco dobre zestawienie mango i pikantnej chipotle, na bazie keczupu wzbogaconego masłem. Słodycz i ciepło, słodycz i lekka ostrość. Pycha! Robię ten sos również do quasadilli z kurczakiem, spróbujcie koniecznie http://zielomania.pl/recipes/sos-bbq-mango-chipotle/


Majówka to otwarcie sezonu grillowania, zachwyć swoich gości i przygotuj 4 najlepsze sosy BBQ. Przyrządzone wcześniej możesz przechowywać około tygodnia w lodówce. Wyjątkowe doznania smakowe gwarantowane!

(Visited 458 times, 1 visits today)