Od dwóch lat, przez pandemię i ograniczenia, wiele z nas spędza więcej czasu w kuchni gotując, niż kiedykolwiek wcześniej. Planowanie, zakupy, gotowanie i sprzątanie wydają się niekończącymi czynnościami. Nieustanne przebywanie w kuchni skłania niektóre z nas do większej świadomości o tym, jak nasze codzienne decyzje wpływają na środowisko.
Dzięki coraz większej świadomości ekologicznej szukamy sposobów na ograniczenie ilości odpadów podczas decyzji zakupowych, gotowania, sprzątania i przechowywania żywności. Jeżeli masz takie samo nastawienie, przygotowałam listę 8 działań, które możesz zacząć wdrażać, aby Twoje gotowanie było bardziej zielone, ekologiczne i sprzyjało środowisku.
Pamiętaj, że każda drobna decyzja ma długofalowy wpływ na środowisko. Spróbuj zmienić nawyki na bardziej eko – zielone.
1. Oszczędzaj wodę używaną do płukania i gotowania
Niesoloną wodę po ugotowaniu warzyw np. ziemniaków, brokułów, czy kalafiora, po ostudzeniu, użyj do podlewania roślin. Korzystna dla roślin jest również woda, która została po płukaniu ryżu.

2. Korzystaj z pokrywki do gotowania
W ten sposób zatrzymasz ciepło w garnku i krótsze gotowanie będzie wymagało mniej energii.
3. Wykorzystaj ponownie folię aluminiową i pergamin
Nie wyrzucaj foli aluminiowej, jeżeli nie jest podarta. Wytrzyj zabrudzenia, możesz również włożyć ją do zmywarki. Papier pergaminowy przetrzyj ściereczką i wykorzystaj ponownie. Świetnym rozwiązaniem są silikonowe maty i foremki do pieczenia, które są wielokrotnego użytku, wtedy ograniczysz zużycie papieru do pieczenia.

4. Rezygnuj z torebek foliowych
W sklepach są już opłaty za jednorazowe plastikowe torby, które wymuszają używanie tych wielokrotnego użytku i uczą nawyku przynoszenia ze sobą torby na zakupy. Kolejnym krokiem jest rezygnacja z woreczków foliowych do pakowania produktów. Większość warzyw i owoców np. cebula, rzodkiewka, banany, czy cytrusy, można wkładać prosto do koszyka, ponieważ i tak zostaną umyte lub obrane przed spożyciem. Można również kupić zestaw wielorazowych siateczek do pakowania produktów. Świetnym rozwiązaniem są również silikonowe torby z suwakiem. Pieczywo możesz wkładać np. do bawełnianego woreczka, zamiast za każdym razem sięgać po jednorazową torebkę.
5. Wykorzystuj resztki jedzenia
Wszyscy lubimy świeżo ugotowany posiłek, ale potrawy odgrzewane, nawet kilka dni później są równie dobre, a w niektórych przypadkach nawet lepsze. Jedzenie resztek nie tylko pomaga ograniczyć marnowanie żywności, ale również pomaga zaoszczędzić czas i pieniądze. Do odgrzania jedzenia potrzebna jest mniejsza ilość energii, niż do ugotowania nowego posiłku. Czasem resztki można wykorzystać do urozmaicenia innego dania, na przykład, jeżeli zostało trochę szpinaku z obiadu, możesz na drugi dzień dodać go do jajecznicy.

6. Zredukuj spożycie mięsa i nabiału
Unikanie produktów mięsnych i mlecznych to najlepszy sposób na zmniejszenie złego wpływu człowieka na środowisko. Nie musisz przechodzić na wegetarianizm, wystarczy, że ograniczysz spożycie tych produktów w swojej diecie na rzecz warzyw, owoców i kasz. Jak zacząć ograniczać mięso zainspiruj się tu http://zielomania.pl/na-wiosne-wiecej-zieleniny-wege-ryz-z-jarmuzem/
7. Uruchom zmywarkę, gdy jest pełna
Jeżeli masz zmywarkę, to wiedz, że jest ona bardziej przyjazna dla środowiska, niż mycie ręczne. Włączaj ją, gdy optymalnie wypełnisz ją brudnymi naczyniami. Najlepiej korzystaj z programu „EKO”, jeżeli jest taka opcja. Możesz również zrezygnować z suszenia na gorąco i pozostawić naczynia do wyschnięcia przy otwartych drzwiczkach. Jeżeli myjesz naczynia ręcznie, zrezygnuj z odkręconego cały czas kranu podczas mycia. Przy zlewie dwukomorowym, najlepiej wypełnić jedną część ciepłą wodą z płynem, a drugą zimną wodą, aby je wypłukać. Nie odkręcaj kranu do końca, zmniejsz strumień, żeby zaoszczędzić więcej wody.

8. Wybierz ekologiczne środki czyszczące
Szukaj ekologicznych płynów do naczyń. Używaj gąbek i zmywaków z materiałów pochodzących z recyklingu, które ulegają biodegradacji, są wolne od fosforanów i innych szkodliwych materiałów. Kupuj biodegradowalne worki na śmieci, możesz też zacząć kompostować organiczne odpady w odpowiednich pojemnikach. Musisz mieć plan, jak pozbyć się kompostu z domu. Jeżeli masz działkę lub ogródek, podsypuj nim rośliny, będą Ci za to wdzięczne. Zobacz, czy w Twojej gminie jest jakiś program kompostowania, który zapewnia regularny odbiór kompostu.
Ta lista jest dobrym punktem wyjścia do zmiany dotychczasowych nawyków na działania bardziej ekologiczne. Dzięki tym sposobom oszczędzam trochę czasu i pieniędzy, oraz mam satysfakcję, że mogę coś zrobić dla środowiska. Niezależnie, czy wykorzystujesz już te sposoby, czy nie, pomyśl, co możesz zrobić, aby bardziej zazielenić swoją kuchnię.
Wprowadzaj zmiany od wybrania jednej lub dwóch rzeczy, którą dodasz do swoich rutynowych czynności. Zielomaniacy wszystkich krajów łączcie się!
