
Przygotuj składniki. Włącz piekarnik na 180*C. Nastaw wodę w garnku do gotowania na parze. Podziel kalafior na drobne różyczki i opłucz.
Gotuj kalafior na parze przez 10 minut.
Oddziel białka jajek, ubij na sztywno i odstaw na bok. Żółtka wymieszaj z olejem, dodaj do nich mąkę amarantusową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
Ugotowany kalafior ostudź i rozdrobnij w robocie kuchennym.
Nadmiar wilgoci odsącz papierowym ręcznikiem. Zawartość wilgoci w kalafiorze wpływa na konsystencję chlebka.
Do kalafiora dodaj wymieszane żółtka z mąką. Połącz, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do masy dodawaj porcjami ubite białka i delikatnie mieszaj szpatułką.
Przełóż do foremki i piecz około 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdź patyczkiem, czy chlebek jest dobrze upieczony w środku. W razie potrzeby przedłuż czas pieczenia jeszcze o 5/10 minut.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Włącz piekarnik na 180*C. Nastaw wodę w garnku do gotowania na parze. Podziel kalafior na drobne różyczki i opłucz.
Gotuj kalafior na parze przez 10 minut.
Oddziel białka jajek, ubij na sztywno i odstaw na bok. Żółtka wymieszaj z olejem, dodaj do nich mąkę amarantusową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
Ugotowany kalafior ostudź i rozdrobnij w robocie kuchennym.
Nadmiar wilgoci odsącz papierowym ręcznikiem. Zawartość wilgoci w kalafiorze wpływa na konsystencję chlebka.
Do kalafiora dodaj wymieszane żółtka z mąką. Połącz, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do masy dodawaj porcjami ubite białka i delikatnie mieszaj szpatułką.
Przełóż do foremki i piecz około 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdź patyczkiem, czy chlebek jest dobrze upieczony w środku. W razie potrzeby przedłuż czas pieczenia jeszcze o 5/10 minut.