AuthorMałgośkaCategory, DifficultyIntermediate

Yields12 Servings
Prep Time45 minsCook Time1 hrTotal Time1 hr 45 mins

 1 duży kalafior
 6 jaj
 100 ml oleju
 125 g mąki amarantusowej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka soli

1

Przygotuj składniki. Włącz piekarnik na 180*C. Nastaw wodę w garnku do gotowania na parze. Podziel kalafior na drobne różyczki i opłucz.

2

Gotuj kalafior na parze przez 10 minut.

3

Oddziel białka jajek, ubij na sztywno i odstaw na bok. Żółtka wymieszaj z olejem, dodaj do nich mąkę amarantusową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.

4

Ugotowany kalafior ostudź i rozdrobnij w robocie kuchennym.

5

Nadmiar wilgoci odsącz papierowym ręcznikiem. Zawartość wilgoci w kalafiorze wpływa na konsystencję chlebka.

6

Do kalafiora dodaj wymieszane żółtka z mąką. Połącz, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

7

Do masy dodawaj porcjami ubite białka i delikatnie mieszaj szpatułką.

8

Przełóż do foremki i piecz około 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdź patyczkiem, czy chlebek jest dobrze upieczony w środku. W razie potrzeby przedłuż czas pieczenia jeszcze o 5/10 minut.

Ingredients

 1 duży kalafior
 6 jaj
 100 ml oleju
 125 g mąki amarantusowej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka soli

Directions

1

Przygotuj składniki. Włącz piekarnik na 180*C. Nastaw wodę w garnku do gotowania na parze. Podziel kalafior na drobne różyczki i opłucz.

2

Gotuj kalafior na parze przez 10 minut.

3

Oddziel białka jajek, ubij na sztywno i odstaw na bok. Żółtka wymieszaj z olejem, dodaj do nich mąkę amarantusową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.

4

Ugotowany kalafior ostudź i rozdrobnij w robocie kuchennym.

5

Nadmiar wilgoci odsącz papierowym ręcznikiem. Zawartość wilgoci w kalafiorze wpływa na konsystencję chlebka.

6

Do kalafiora dodaj wymieszane żółtka z mąką. Połącz, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

7

Do masy dodawaj porcjami ubite białka i delikatnie mieszaj szpatułką.

8

Przełóż do foremki i piecz około 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdź patyczkiem, czy chlebek jest dobrze upieczony w środku. W razie potrzeby przedłuż czas pieczenia jeszcze o 5/10 minut.

Chlebek Kalafiorowy
(Visited 118 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *