Kapuśniak

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields8 Servings
Prep Time15 minsCook Time40 minsTotal Time55 mins

 400 g kiszonej kapusty
 1,50 l bulionu
 3 ziemniaki
 60 g wędzonego boczku
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 sól, pieprz, liść laurowy
 100 g sera mozzarella

1

Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Posiekać drobno cebulę, dodać do boczku i podsmażyć.

2

Kiszoną kapustę posiekać i dodać do boczku z cebulą. Smażyć 3 minuty, następnie podlać szklanką bulionu i dusić 20 minut. Dolać resztę bulionu, przeciśnięty przez praskę czosnek i liść laurowy. Gotować kolejne 20 minut.
Ziemniaki pokroić na plasterki, zalać wrzątkiem i gotować przez 10 minut. Odcedzić. Podsmażyć na patelni na złoty kolor.

3

Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z podsmażonymi ziemniakami i mozzarellą. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i zieloną pietruszką.

Ingredients

 400 g kiszonej kapusty
 1,50 l bulionu
 3 ziemniaki
 60 g wędzonego boczku
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 sól, pieprz, liść laurowy
 100 g sera mozzarella

Directions

1

Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Posiekać drobno cebulę, dodać do boczku i podsmażyć.

2

Kiszoną kapustę posiekać i dodać do boczku z cebulą. Smażyć 3 minuty, następnie podlać szklanką bulionu i dusić 20 minut. Dolać resztę bulionu, przeciśnięty przez praskę czosnek i liść laurowy. Gotować kolejne 20 minut.
Ziemniaki pokroić na plasterki, zalać wrzątkiem i gotować przez 10 minut. Odcedzić. Podsmażyć na patelni na złoty kolor.

3

Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z podsmażonymi ziemniakami i mozzarellą. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i zieloną pietruszką.

Kapuśniak
(Visited 27 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *