Sos BBQ Pomidorowy Ostry

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time10 minsCook Time23 minsTotal Time33 mins

 250 ml keczupu
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 łyżka masła
 60 g brązowego cukru
 sok z połowy soczystej cytryny
 2 łyżki octu jabłkowego
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 1 łyżka sosu Worcestershire
 1 łyżka musztardy Dijon
 2 łyżeczki pieprzu cayenne

1

Przygotuj składniki. Posiekaj drobno cebulę i czosnek.

2

Rozgrzej patelnię i na maśle podsmaż cebulę, około 2 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę, ciągle mieszając. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki.

3

Dodaj resztę składników i zagotuj. Zmniejsz temperaturę i duś około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Wystudź, przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj. Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku do 1 tygodnia.

Ingredients

 250 ml keczupu
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 łyżka masła
 60 g brązowego cukru
 sok z połowy soczystej cytryny
 2 łyżki octu jabłkowego
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 1 łyżka sosu Worcestershire
 1 łyżka musztardy Dijon
 2 łyżeczki pieprzu cayenne

Directions

1

Przygotuj składniki. Posiekaj drobno cebulę i czosnek.

2

Rozgrzej patelnię i na maśle podsmaż cebulę, około 2 minut. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę, ciągle mieszając. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki.

3

Dodaj resztę składników i zagotuj. Zmniejsz temperaturę i duś około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Wystudź, przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj. Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku do 1 tygodnia.

Sos BBQ Pomidorowy Ostry
(Visited 75 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *