Lazania

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyIntermediate

Yields6 Servings
Prep Time1 hr 5 minsCook Time40 minsTotal Time1 hr 45 mins

 800 g mięsa wieprzowo-wołowego
 700 ml passaty
 1 duża cebula
 2 ząbki czosnku
 4 marchewki
 2 pietruszki
 200 g selera marynowanego
 1 opakowanie makaronu lasagne
 2 liście laurowe
 2 łyżki słodkiej papryki
 sól, pieprz do smaku
 1 łyżka oregano
 100 g tartego parmezanu
 1 pęczek natki pietruszki
 4 łyżki oleju do smażenia
Sos Beszamelowy
 50 g masła
 50 g mąki
 500 ml mleka
 ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
 sól, pieprz do smaku

1

Przygotuj składniki. Jeżeli masz warzywa z rosołu, możesz je wykorzystać, jeżeli nie masz, użyj świeżych. Zetrzyj warzywa na grubej tarce. Seler marynowany, cebulę i czosnek posiekaj.

2

Na oleju podsmaż cebulę i czosnek.

3

Dodaj mięso i smaż około 8 minut, często mieszając.

4

Dodaj resztę warzyw, passatę, przyprawy i wymieszaj. Duś około 45 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie przygotuj sos beszamelowy wg przepisu poniżej.

5

Włącz piekarnik na 180*C.
W dużym naczyniu żaroodpornym układaj kolejno warstwy sosu beszamelowego, makaronu i nadzienia. Dno naczynia posmaruj sosem beszamelowym, następnie ułóż warstwę makaronu tak, żeby krawędzie na siebie nachodziły około 1 cm. Na makaron nałóż połowę nadzienia i znowu warstwę makaronu. Na makaronie rozsmaruj sos beszamelowy, następnie nałóż resztę nadzienia. Ułóż ostatnią warstwę makaronu i polej ją sosem beszamelowym,

6

Lazanię posyp parmezanem i pietruszką. Piecz 40 minut w temperaturze 180 *C.

Sos Beszamelowy
7

Przygotuj składniki. Zetrzyj na tarce gałkę muszkatołową.

8

W rondelku rozpuść masło.

9

Dodaj mąkę i mieszając energicznie przesmaż 3 minuty.

10

Do zasmażki cienkim strumieniem dodawaj mleko i energicznie mieszaj. Gotuj około 20 minut na średnim ogniu, często mieszając. aż sos zgęstnieje.

11

Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ingredients

 800 g mięsa wieprzowo-wołowego
 700 ml passaty
 1 duża cebula
 2 ząbki czosnku
 4 marchewki
 2 pietruszki
 200 g selera marynowanego
 1 opakowanie makaronu lasagne
 2 liście laurowe
 2 łyżki słodkiej papryki
 sól, pieprz do smaku
 1 łyżka oregano
 100 g tartego parmezanu
 1 pęczek natki pietruszki
 4 łyżki oleju do smażenia
Sos Beszamelowy
 50 g masła
 50 g mąki
 500 ml mleka
 ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
 sól, pieprz do smaku

Directions

1

Przygotuj składniki. Jeżeli masz warzywa z rosołu, możesz je wykorzystać, jeżeli nie masz, użyj świeżych. Zetrzyj warzywa na grubej tarce. Seler marynowany, cebulę i czosnek posiekaj.

2

Na oleju podsmaż cebulę i czosnek.

3

Dodaj mięso i smaż około 8 minut, często mieszając.

4

Dodaj resztę warzyw, passatę, przyprawy i wymieszaj. Duś około 45 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie przygotuj sos beszamelowy wg przepisu poniżej.

5

Włącz piekarnik na 180*C.
W dużym naczyniu żaroodpornym układaj kolejno warstwy sosu beszamelowego, makaronu i nadzienia. Dno naczynia posmaruj sosem beszamelowym, następnie ułóż warstwę makaronu tak, żeby krawędzie na siebie nachodziły około 1 cm. Na makaron nałóż połowę nadzienia i znowu warstwę makaronu. Na makaronie rozsmaruj sos beszamelowy, następnie nałóż resztę nadzienia. Ułóż ostatnią warstwę makaronu i polej ją sosem beszamelowym,

6

Lazanię posyp parmezanem i pietruszką. Piecz 40 minut w temperaturze 180 *C.

Sos Beszamelowy
7

Przygotuj składniki. Zetrzyj na tarce gałkę muszkatołową.

8

W rondelku rozpuść masło.

9

Dodaj mąkę i mieszając energicznie przesmaż 3 minuty.

10

Do zasmażki cienkim strumieniem dodawaj mleko i energicznie mieszaj. Gotuj około 20 minut na średnim ogniu, często mieszając. aż sos zgęstnieje.

11

Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Lazania
(Visited 184 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *