
Przygotuj składniki. Jeżeli masz warzywa z rosołu, możesz je wykorzystać, jeżeli nie masz, użyj świeżych. Zetrzyj warzywa na grubej tarce. Seler marynowany, cebulę i czosnek posiekaj.
Na oleju podsmaż cebulę i czosnek.
Dodaj mięso i smaż około 8 minut, często mieszając.
Dodaj resztę warzyw, passatę, przyprawy i wymieszaj. Duś około 45 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie przygotuj sos beszamelowy wg przepisu poniżej.
Włącz piekarnik na 180*C.
W dużym naczyniu żaroodpornym układaj kolejno warstwy sosu beszamelowego, makaronu i nadzienia. Dno naczynia posmaruj sosem beszamelowym, następnie ułóż warstwę makaronu tak, żeby krawędzie na siebie nachodziły około 1 cm. Na makaron nałóż połowę nadzienia i znowu warstwę makaronu. Na makaronie rozsmaruj sos beszamelowy, następnie nałóż resztę nadzienia. Ułóż ostatnią warstwę makaronu i polej ją sosem beszamelowym,
Lazanię posyp parmezanem i pietruszką. Piecz 40 minut w temperaturze 180 *C.
Przygotuj składniki. Zetrzyj na tarce gałkę muszkatołową.
W rondelku rozpuść masło.
Dodaj mąkę i mieszając energicznie przesmaż 3 minuty.
Do zasmażki cienkim strumieniem dodawaj mleko i energicznie mieszaj. Gotuj około 20 minut na średnim ogniu, często mieszając. aż sos zgęstnieje.
Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Jeżeli masz warzywa z rosołu, możesz je wykorzystać, jeżeli nie masz, użyj świeżych. Zetrzyj warzywa na grubej tarce. Seler marynowany, cebulę i czosnek posiekaj.
Na oleju podsmaż cebulę i czosnek.
Dodaj mięso i smaż około 8 minut, często mieszając.
Dodaj resztę warzyw, passatę, przyprawy i wymieszaj. Duś około 45 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie przygotuj sos beszamelowy wg przepisu poniżej.
Włącz piekarnik na 180*C.
W dużym naczyniu żaroodpornym układaj kolejno warstwy sosu beszamelowego, makaronu i nadzienia. Dno naczynia posmaruj sosem beszamelowym, następnie ułóż warstwę makaronu tak, żeby krawędzie na siebie nachodziły około 1 cm. Na makaron nałóż połowę nadzienia i znowu warstwę makaronu. Na makaronie rozsmaruj sos beszamelowy, następnie nałóż resztę nadzienia. Ułóż ostatnią warstwę makaronu i polej ją sosem beszamelowym,
Lazanię posyp parmezanem i pietruszką. Piecz 40 minut w temperaturze 180 *C.
Przygotuj składniki. Zetrzyj na tarce gałkę muszkatołową.
W rondelku rozpuść masło.
Dodaj mąkę i mieszając energicznie przesmaż 3 minuty.
Do zasmażki cienkim strumieniem dodawaj mleko i energicznie mieszaj. Gotuj około 20 minut na średnim ogniu, często mieszając. aż sos zgęstnieje.
Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.