Jagodzianki

AuthorMałgośkaCategory

Yields30 Servings

 50 g drożdży
 1 kg pszennej mąki
 500 ml ciepłego mleka
 5 żółtek
 1 jajko
 200 g cukru
 100 g masła
Jagodowe nadzienie
 800 g jagód
 6 łyżek brązowego cukru
 3 łyżki mąki ziemniaczanej

1

Przygotuj składniki. Rozpuść masło w kąpieli wodnej.

2

Rozpuść drożdże w kilku łyżkach ciepłego mleka i odstaw na 15 minut.

3

Ucieraj 5 żółtek i jedno jajko z cukrem, aż zbieleją.

4

Do jajek przesiej mąkę, dodaj drożdże i resztę mleka.

5

Dodaj roztopione i ostudzone masło.

6

Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.

7

Zagnieć ciasto ponownie. Podziel na dwa wałki. Odrywaj po niewielkim kawałku ciasta i formuj okrągłe placki.

8

Nałóż łyżkę jagodowego nadzienia i zaklejaj brzegi jak pierogi. Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, miejscem sklejenia do dołu Przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C, następnie piecz około 15-18 minut, aż wierzch się zarumieni. Przed włożeniem drożdżówek do piekarnika możesz posmarować je rozmąconym żółtkiem w mleku, lub samym mlekiem.

Jagodowe nadzienie
9

Jagody opłucz pod zimną wodą. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.

Ingredients

 50 g drożdży
 1 kg pszennej mąki
 500 ml ciepłego mleka
 5 żółtek
 1 jajko
 200 g cukru
 100 g masła
Jagodowe nadzienie
 800 g jagód
 6 łyżek brązowego cukru
 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Directions

1

Przygotuj składniki. Rozpuść masło w kąpieli wodnej.

2

Rozpuść drożdże w kilku łyżkach ciepłego mleka i odstaw na 15 minut.

3

Ucieraj 5 żółtek i jedno jajko z cukrem, aż zbieleją.

4

Do jajek przesiej mąkę, dodaj drożdże i resztę mleka.

5

Dodaj roztopione i ostudzone masło.

6

Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.

7

Zagnieć ciasto ponownie. Podziel na dwa wałki. Odrywaj po niewielkim kawałku ciasta i formuj okrągłe placki.

8

Nałóż łyżkę jagodowego nadzienia i zaklejaj brzegi jak pierogi. Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, miejscem sklejenia do dołu Przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C, następnie piecz około 15-18 minut, aż wierzch się zarumieni. Przed włożeniem drożdżówek do piekarnika możesz posmarować je rozmąconym żółtkiem w mleku, lub samym mlekiem.

Jagodowe nadzienie
9

Jagody opłucz pod zimną wodą. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.

Jagodzianki
(Visited 1 400 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *