
Przygotuj składniki. Rozpuść masło w kąpieli wodnej.
Rozpuść drożdże w kilku łyżkach ciepłego mleka i odstaw na 15 minut.
Ucieraj 5 żółtek i jedno jajko z cukrem, aż zbieleją.
Do jajek przesiej mąkę, dodaj drożdże i resztę mleka.
Dodaj roztopione i ostudzone masło.
Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
Zagnieć ciasto ponownie. Podziel na dwa wałki. Odrywaj po niewielkim kawałku ciasta i formuj okrągłe placki.
Nałóż łyżkę jagodowego nadzienia i zaklejaj brzegi jak pierogi. Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, miejscem sklejenia do dołu Przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C, następnie piecz około 15-18 minut, aż wierzch się zarumieni. Przed włożeniem drożdżówek do piekarnika możesz posmarować je rozmąconym żółtkiem w mleku, lub samym mlekiem.
Jagody opłucz pod zimną wodą. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Rozpuść masło w kąpieli wodnej.
Rozpuść drożdże w kilku łyżkach ciepłego mleka i odstaw na 15 minut.
Ucieraj 5 żółtek i jedno jajko z cukrem, aż zbieleją.
Do jajek przesiej mąkę, dodaj drożdże i resztę mleka.
Dodaj roztopione i ostudzone masło.
Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.
Zagnieć ciasto ponownie. Podziel na dwa wałki. Odrywaj po niewielkim kawałku ciasta i formuj okrągłe placki.
Nałóż łyżkę jagodowego nadzienia i zaklejaj brzegi jak pierogi. Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, miejscem sklejenia do dołu Przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C, następnie piecz około 15-18 minut, aż wierzch się zarumieni. Przed włożeniem drożdżówek do piekarnika możesz posmarować je rozmąconym żółtkiem w mleku, lub samym mlekiem.
Jagody opłucz pod zimną wodą. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.