Smaki lata: czerwona porzeczka

Pierwsze danie z czerwonych porzeczek przygotowałam mając jakieś dziesięć lat. Było to podczas wakacji na wsi u moich dziadków. W ogrodzie za domem było chyba wszystko co można było wtedy uprawiać. Warzywniak, przenikał się z ogrodem, owocowymi krzewami i drzewkami. Buszowałam w malinach, porzeczkach, agreście, wchodziłam na drzewa jeść czereśnie i wyjadałam babci słodki groszek. Jedną z moich ulubionych zabaw, było rozpalanie niewielkiego ogniska i gotowanie w małym blaszanym garnuszku. Układałam z czterech cegieł palenisko na którym stawiałam garnuszek i pichciłam. Najlepsze były owoce gotowane z cukrem, wrzucało się do garnuszka właśnie porzeczki, agrest, czereśnie lub wiśnie, do tego trochę wody i cukier. Najtrudniejsze było utrzymanie ognia pod garnuszkiem, ciągle przygasał, a jak był za duży to nie można było mieszać w garnuszku, bo paliło po rękach. Do dzisiaj pamiętam ten smak, trochę przypalony, owocowy, słodki i przy okazji poparzony język. O Boże jakie to było dobre!

U mnie w ogrodzie też posadziłam krzewy i drzewka owocowe, żeby mieć swoje, żeby dzieci miały radochę i żeby prawdziwie poczuć lato. Uwielbiam owocowe musy, galaretki i kisiele. Zrobienie prawdziwego kisielu jest bardzo proste, wystarczy zmiksować świeże owoce, przetrzeć przez sito, dodać trochę wody, cukru, kilka łyżek mąki ziemniaczanej i zagotować. Pycha! Podobnie musy i galaretki, tutaj bawię się proporcjami owoców, wody, żelatyny i śmietanki. Zawsze wyjdzie coś pysznego. Świetnie nadają się do tego właśnie czerwone porzeczki, lekko kwaskowe, idealne na letnie, gorące dni. Z soku robię pyszną lemoniadę, a jak połączy się go z wodą sodową, to smakuje jak z PRLowskiego saturatora. To też smak mojego dzieciństwa 😀 Za wybitne owocowe połączenie i prawdziwy smak lata, uważam duet czerwonej porzeczki z malinami. Kwasowość porzeczek dopełnia słodycz malin. Niebo w gębie! Jeżeli doda się do tego jeszcze kruche ciasto i creme patissiere, to wyjdzie pyszna tarta, kwintesencja lata. Słodycz, kwasowość, aksamitność i kruchość. Nie przez przypadek tartę wykończyłam bazylią, jej świeżość i cytrusowy aromat dopełnia kompozycję smaków. Zrobienie tarty zajmuje trochę czasu, ale warto! Polecam również samą galaretkę! 😀

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyIntermediate

Yields1 Serving
Prep Time1 hr 10 minsCook Time25 minsTotal Time1 hr 35 mins

Kruche ciasto
 250 g mąki pszennej
 125 g masła
 100 g cukru pudru
 1 jajko
 1 strąk wanilii (opcjonalnie cukier waniliowy)
Galaretka porzeczkowo-malinowa
 400 g czerowonych porzeczek
 300 g malin
 100 g cukru
 3 łyżki żelatyny
 niewielka ilość gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Creme patissiere
 35 g mąki ziemniaczanej
 400 ml mleka
 80 g cukru pudru
 1 strąk wanilii (opcjonalnie cukier waniliowy)
 4 żółtka
 35 g masła w temperaturze pokojowej

Kruche ciasto
1

Przygotuj składniki. Masło powinno być schłodzone.

2

Połącz masło z mąką.

3

Dodaj jajko i cukier z wanilią. Wymieszaj.

4

Zagnieć kulkę i wstaw do lodówki na godzinę.

5

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C. Przygotuj foremkę, z tego ciasta możesz upiec podstawę tarty o średnicy do 28 cm.

6

Nakłuj spód widelcem.

7

Połóż na ciasto papier do pieczenia i rozłóż ceramiczne kulki, albo suchą fasolę.

8

Piecz w temperaturze 180*C przez 25 minut.

Galaretka porzeczkowo-malinowa
9

Przygotuj składniki. Wypłucz owoce i obierz porzeczki z zielonych części.

10

Zmiksuj porzeczki i maliny z cukrem. Zostaw kilka do dekoracji.

11

Przetrzyj owoce przez sitko, aby uzyskać aksamitną konsystencję bez pestek.

12

Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, dodaj do owoców i dokładnie wymieszaj.

Creme patissiere
13

Przygotuj składniki.

14

Do rondla wsyp mąkę ziemniaczaną i połowę cukru, oraz wanilię. Wlewaj mleko ciągle mieszając, aż się zagotuje. Jeżeli powstały grudki, przetrzyj płyn przez sitko.

15

Ubij żółtka z resztą cukru, aż masa zbieleje.

16

Następnie do ubitych żółtek dodaj kilka łyżek gorącego mleka z mąką ziemniaczaną i wymieszaj.

17

Masę jajeczną przełóż do mleka z mąką ziemniaczaną. Zagotuj ponownie, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

18

Przestudź, dodaj masło i utrzyj.

Składanie tarty
19

Przygotuj składniki: spód z kruchego ciasta, creme patissiere i galaretkę porzeczkowo-malinową.

20

Na spód tarty nałóż creme patissiere.

21

Następnie nałóż mus porzeczkowo-malinowy.

22

Włóż tartę na godzinę do lodówki i udekoruj owocami.

Ingredients

Kruche ciasto
 250 g mąki pszennej
 125 g masła
 100 g cukru pudru
 1 jajko
 1 strąk wanilii (opcjonalnie cukier waniliowy)
Galaretka porzeczkowo-malinowa
 400 g czerowonych porzeczek
 300 g malin
 100 g cukru
 3 łyżki żelatyny
 niewielka ilość gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Creme patissiere
 35 g mąki ziemniaczanej
 400 ml mleka
 80 g cukru pudru
 1 strąk wanilii (opcjonalnie cukier waniliowy)
 4 żółtka
 35 g masła w temperaturze pokojowej

Directions

Kruche ciasto
1

Przygotuj składniki. Masło powinno być schłodzone.

2

Połącz masło z mąką.

3

Dodaj jajko i cukier z wanilią. Wymieszaj.

4

Zagnieć kulkę i wstaw do lodówki na godzinę.

5

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C. Przygotuj foremkę, z tego ciasta możesz upiec podstawę tarty o średnicy do 28 cm.

6

Nakłuj spód widelcem.

7

Połóż na ciasto papier do pieczenia i rozłóż ceramiczne kulki, albo suchą fasolę.

8

Piecz w temperaturze 180*C przez 25 minut.

Galaretka porzeczkowo-malinowa
9

Przygotuj składniki. Wypłucz owoce i obierz porzeczki z zielonych części.

10

Zmiksuj porzeczki i maliny z cukrem. Zostaw kilka do dekoracji.

11

Przetrzyj owoce przez sitko, aby uzyskać aksamitną konsystencję bez pestek.

12

Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie, dodaj do owoców i dokładnie wymieszaj.

Creme patissiere
13

Przygotuj składniki.

14

Do rondla wsyp mąkę ziemniaczaną i połowę cukru, oraz wanilię. Wlewaj mleko ciągle mieszając, aż się zagotuje. Jeżeli powstały grudki, przetrzyj płyn przez sitko.

15

Ubij żółtka z resztą cukru, aż masa zbieleje.

16

Następnie do ubitych żółtek dodaj kilka łyżek gorącego mleka z mąką ziemniaczaną i wymieszaj.

17

Masę jajeczną przełóż do mleka z mąką ziemniaczaną. Zagotuj ponownie, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.

18

Przestudź, dodaj masło i utrzyj.

Składanie tarty
19

Przygotuj składniki: spód z kruchego ciasta, creme patissiere i galaretkę porzeczkowo-malinową.

20

Na spód tarty nałóż creme patissiere.

21

Następnie nałóż mus porzeczkowo-malinowy.

22

Włóż tartę na godzinę do lodówki i udekoruj owocami.

Tarta z Galaretką Porzeczkowo -Malinową

(Visited 190 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *