To jest ciasto z dynią?! To jest dynia z bajki o Kopciuszku, która za pomocą magicznej różdżki stała się olśniewającą złotą karetą. Piękny słoneczny, pomarańczowy kolor i ten smak… upojnie dobry, słodki, nieoczywisty, zaskakujący… To ciasto inne niż wszystkie ciasta dyniowe. Zdumiewająco dobre!
Odtąd tarta dyniowa, to kolejne moje ulubione ciasto jesieni, jakoś tak zaraz po szarlotce i przed ciastem ze śliwkami. Samo nadzienie jest bardzo proste do wykonania, nie potrzebujecie magicznych umiejętności. Konfiturę z dyni możecie zrobić na zapas, przechowując w słoikach po krótkiej pasteryzacji.
Ciasto z tym nadzieniem przygotowuję w dwojaki sposób, albo piekę spód tarty i wypełniam ją masą dyniową, albo przygotowuję ciasto na wzór szarlotki, zamiast jabłek po prostu dodaję nadzienie z dyni. Porcję ciasta dzielę na dwie części, z jednej formuję spód, drugą część trę na tarce o grubych oczkach i posypuję wierzch nadzienia. Piekę w temperaturze 180*C przez 40/45 minut, aż ciasto się zarumieni.
Może wymyślicie jakąś oryginalną nazwę dla tego ciasta? Ten przepyszny deser powinien mieć przecież swoją specjalną nazwę 😉 Spróbujcie go koniecznie, ale uważajcie… to ciasto czaruje swoją dobrocią… już nigdy nie będziecie chcieli zjeść innego ciasta z dynią!
Najlepszy przepis na ciasto z dynią! Konfitura z dyni zachwyca smakiem. Pokochasz to ciasto!

Przygotuj składniki.
Wymieszaj proszek do pieczenia z mąką i cukrem, przesiej do miski. Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę i połącz. Jeżeli nie używasz robota kuchennego, to posiekaj nożem margarynę z mąką, aż uzyskasz konsystencję piasku. Większe grudki możesz rozetrzeć palcami.
Następnie dodaj jajka, olej, śmietanę i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Nie ugniataj ciasta zbyt długo, bo będzie po upieczeniu twarde, zamiast kruche.
Podziel ciasto na dwie części, włóż do worka foliowego i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie możesz przygotować dyniowe nadzienie, przepis poniżej.
Wyjmij jedną część ciasta z lodówki i rozwałkuj na szerokość foremki 28 cm. Jeżeli masz mniejsze foremki, to możesz wykonać z tej porcji ciasta dwie tarty.
Przełóż ciasto do foremki, możesz to zrobić łatwo za pomocą wałka.
Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż ceramicznymi kulkami, albo suchą fasolą. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180*C na 20 minut.
Na podpieczony spód nałóż dyniowy farsz.
Z pozostałego ciasta możesz zrobić kruszonkę, albo inne dekoracje, na przykład ozdobny warkocz. Wytnij z ciasta dwa paski nie szersze niż 1 cm.
Ułóż je na krawędzi tarty i zaplataj. Lekko dociśnij.
Włóż ciasto do nagrzanego do 180*C piekarnika na kolejne 20 minut.
Wystudzoną tartę możesz udekorować lukrem według własnego pomysłu.
Przygotuj składniki. Jeżeli chcesz zrobić małą tartę podziel składniki na pół.
Obierz dynię, wydrąż miąższ i pokrój w kostkę.
Do garnka przełóż dynię, cukier goździki i cynamon. Zalej szklanką wody i zagotuj. Zmniejsz temperaturę i często mieszając gotuj 10/15 minut.
Następnie dolej ocet i gotuj jeszcze 10 minut.
Odcedź dynię na durszlaku i pozostaw na nim, aż do ostygnięcia.
Wyciągnij goździki i korę cynamonu. Nadzienie można przełożyć również do słoików i pasteryzować.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki.
Wymieszaj proszek do pieczenia z mąką i cukrem, przesiej do miski. Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę i połącz. Jeżeli nie używasz robota kuchennego, to posiekaj nożem margarynę z mąką, aż uzyskasz konsystencję piasku. Większe grudki możesz rozetrzeć palcami.
Następnie dodaj jajka, olej, śmietanę i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Nie ugniataj ciasta zbyt długo, bo będzie po upieczeniu twarde, zamiast kruche.
Podziel ciasto na dwie części, włóż do worka foliowego i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie możesz przygotować dyniowe nadzienie, przepis poniżej.
Wyjmij jedną część ciasta z lodówki i rozwałkuj na szerokość foremki 28 cm. Jeżeli masz mniejsze foremki, to możesz wykonać z tej porcji ciasta dwie tarty.
Przełóż ciasto do foremki, możesz to zrobić łatwo za pomocą wałka.
Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż ceramicznymi kulkami, albo suchą fasolą. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180*C na 20 minut.
Na podpieczony spód nałóż dyniowy farsz.
Z pozostałego ciasta możesz zrobić kruszonkę, albo inne dekoracje, na przykład ozdobny warkocz. Wytnij z ciasta dwa paski nie szersze niż 1 cm.
Ułóż je na krawędzi tarty i zaplataj. Lekko dociśnij.
Włóż ciasto do nagrzanego do 180*C piekarnika na kolejne 20 minut.
Wystudzoną tartę możesz udekorować lukrem według własnego pomysłu.
Przygotuj składniki. Jeżeli chcesz zrobić małą tartę podziel składniki na pół.
Obierz dynię, wydrąż miąższ i pokrój w kostkę.
Do garnka przełóż dynię, cukier goździki i cynamon. Zalej szklanką wody i zagotuj. Zmniejsz temperaturę i często mieszając gotuj 10/15 minut.
Następnie dolej ocet i gotuj jeszcze 10 minut.
Odcedź dynię na durszlaku i pozostaw na nim, aż do ostygnięcia.
Wyciągnij goździki i korę cynamonu. Nadzienie można przełożyć również do słoików i pasteryzować.