Najlepsze ciasto z dynią!

To jest ciasto z dynią?! To jest dynia z bajki o Kopciuszku, która za pomocą magicznej różdżki stała się olśniewającą złotą karetą. Piękny słoneczny, pomarańczowy kolor i ten smak… upojnie dobry, słodki, nieoczywisty, zaskakujący… To ciasto inne niż wszystkie ciasta dyniowe. Zdumiewająco dobre!

Odtąd tarta dyniowa, to kolejne moje ulubione ciasto jesieni, jakoś tak zaraz po szarlotce i przed ciastem ze śliwkami. Samo nadzienie jest bardzo proste do wykonania, nie potrzebujecie magicznych umiejętności. Konfiturę z dyni możecie zrobić na zapas, przechowując w słoikach po krótkiej pasteryzacji.

Ciasto z tym nadzieniem przygotowuję w dwojaki sposób, albo piekę spód tarty i wypełniam ją masą dyniową, albo przygotowuję ciasto na wzór szarlotki, zamiast jabłek po prostu dodaję nadzienie z dyni. Porcję ciasta dzielę na dwie części, z jednej formuję spód, drugą część trę na tarce o grubych oczkach i posypuję wierzch nadzienia. Piekę w temperaturze 180*C przez 40/45 minut, aż ciasto się zarumieni.

Może wymyślicie jakąś oryginalną nazwę dla tego ciasta? Ten przepyszny deser powinien mieć przecież swoją specjalną nazwę 😉 Spróbujcie go koniecznie, ale uważajcie… to ciasto czaruje swoją dobrocią… już nigdy nie będziecie chcieli zjeść innego ciasta z dynią!

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyIntermediate

Najlepszy przepis na ciasto z dynią! Konfitura z dyni zachwyca smakiem. Pokochasz to ciasto!

Yields1 Serving
Prep Time1 hrCook Time40 minsTotal Time1 hr 40 mins

Kruche ciasto
 400 g mąki pszennej
 180 g cukru pudru
 3 żółtka
 180 g margaryny
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki oleju
 2 łyżki śmietany 18%
 opcjonalnie lukier do dekoracji
Dyniowe nadzienie
 2 kg pokrojonej w kostkę dyni
 1 kg cukru
 1 szklanka octu 10%
 10 goździków
 2 sztuki kory cynamonu

Kruche ciasto
1

Przygotuj składniki.

2

Wymieszaj proszek do pieczenia z mąką i cukrem, przesiej do miski. Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę i połącz. Jeżeli nie używasz robota kuchennego, to posiekaj nożem margarynę z mąką, aż uzyskasz konsystencję piasku. Większe grudki możesz rozetrzeć palcami.

3

Następnie dodaj jajka, olej, śmietanę i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Nie ugniataj ciasta zbyt długo, bo będzie po upieczeniu twarde, zamiast kruche.

4

Podziel ciasto na dwie części, włóż do worka foliowego i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie możesz przygotować dyniowe nadzienie, przepis poniżej.

5

Wyjmij jedną część ciasta z lodówki i rozwałkuj na szerokość foremki 28 cm. Jeżeli masz mniejsze foremki, to możesz wykonać z tej porcji ciasta dwie tarty.

6

Przełóż ciasto do foremki, możesz to zrobić łatwo za pomocą wałka.

7

Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż ceramicznymi kulkami, albo suchą fasolą. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180*C na 20 minut.

8

Na podpieczony spód nałóż dyniowy farsz.

9

Z pozostałego ciasta możesz zrobić kruszonkę, albo inne dekoracje, na przykład ozdobny warkocz. Wytnij z ciasta dwa paski nie szersze niż 1 cm.

10

Ułóż je na krawędzi tarty i zaplataj. Lekko dociśnij.

11

Włóż ciasto do nagrzanego do 180*C piekarnika na kolejne 20 minut.

12

Wystudzoną tartę możesz udekorować lukrem według własnego pomysłu.

Dyniowe nadzienie
13

Przygotuj składniki. Jeżeli chcesz zrobić małą tartę podziel składniki na pół.

14

Obierz dynię, wydrąż miąższ i pokrój w kostkę.

15

Do garnka przełóż dynię, cukier goździki i cynamon. Zalej szklanką wody i zagotuj. Zmniejsz temperaturę i często mieszając gotuj 10/15 minut.

16

Następnie dolej ocet i gotuj jeszcze 10 minut.

17

Odcedź dynię na durszlaku i pozostaw na nim, aż do ostygnięcia.

18

Wyciągnij goździki i korę cynamonu. Nadzienie można przełożyć również do słoików i pasteryzować.

Ingredients

Kruche ciasto
 400 g mąki pszennej
 180 g cukru pudru
 3 żółtka
 180 g margaryny
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki oleju
 2 łyżki śmietany 18%
 opcjonalnie lukier do dekoracji
Dyniowe nadzienie
 2 kg pokrojonej w kostkę dyni
 1 kg cukru
 1 szklanka octu 10%
 10 goździków
 2 sztuki kory cynamonu

Directions

Kruche ciasto
1

Przygotuj składniki.

2

Wymieszaj proszek do pieczenia z mąką i cukrem, przesiej do miski. Dodaj pokrojoną w kostkę margarynę i połącz. Jeżeli nie używasz robota kuchennego, to posiekaj nożem margarynę z mąką, aż uzyskasz konsystencję piasku. Większe grudki możesz rozetrzeć palcami.

3

Następnie dodaj jajka, olej, śmietanę i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Nie ugniataj ciasta zbyt długo, bo będzie po upieczeniu twarde, zamiast kruche.

4

Podziel ciasto na dwie części, włóż do worka foliowego i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie możesz przygotować dyniowe nadzienie, przepis poniżej.

5

Wyjmij jedną część ciasta z lodówki i rozwałkuj na szerokość foremki 28 cm. Jeżeli masz mniejsze foremki, to możesz wykonać z tej porcji ciasta dwie tarty.

6

Przełóż ciasto do foremki, możesz to zrobić łatwo za pomocą wałka.

7

Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż ceramicznymi kulkami, albo suchą fasolą. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180*C na 20 minut.

8

Na podpieczony spód nałóż dyniowy farsz.

9

Z pozostałego ciasta możesz zrobić kruszonkę, albo inne dekoracje, na przykład ozdobny warkocz. Wytnij z ciasta dwa paski nie szersze niż 1 cm.

10

Ułóż je na krawędzi tarty i zaplataj. Lekko dociśnij.

11

Włóż ciasto do nagrzanego do 180*C piekarnika na kolejne 20 minut.

12

Wystudzoną tartę możesz udekorować lukrem według własnego pomysłu.

Dyniowe nadzienie
13

Przygotuj składniki. Jeżeli chcesz zrobić małą tartę podziel składniki na pół.

14

Obierz dynię, wydrąż miąższ i pokrój w kostkę.

15

Do garnka przełóż dynię, cukier goździki i cynamon. Zalej szklanką wody i zagotuj. Zmniejsz temperaturę i często mieszając gotuj 10/15 minut.

16

Następnie dolej ocet i gotuj jeszcze 10 minut.

17

Odcedź dynię na durszlaku i pozostaw na nim, aż do ostygnięcia.

18

Wyciągnij goździki i korę cynamonu. Nadzienie można przełożyć również do słoików i pasteryzować.

Ciasto z Dynią

(Visited 229 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *