Chrupkie Pieczywo z Sezamem

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields8 Servings
Prep Time1 hrCook Time5 minsTotal Time1 hr 5 mins

 7 g suszonych drożdży
 200 g mąki Graham
 500 g pszenno-żytniej mieszanki chlebowej z suchym zakwasem
 350 ml ciepłej wody
 100 g ziaren sezamu
 ½ łyżeczki soli

1

Przygotuj składniki. Woda powinna być ciepła i mieć temperaturę nie większą niż 36*C.

2

Wymieszaj suche składniki.

3

Dodaj wodę i wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodziło od ścian naczynia i połączy się w jedną kulę.

4

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.

5

Nastaw piekarnik na 270*C. Zagnieć ciasto i podziel je na osiem równych części.

6

Każdy placek rozwałkuj bardzo cieniutko i podziurkuj z obu stron. Możesz do tego użyć wałka karbowanego, tłuczka do mięsa, albo widelca. Piecz, aż placek się zarumienieni, około 5 minut w temperaturze 270*C.

7

Upieczone krążki wykładaj na kratkę do ostygnięcia.

Ingredients

 7 g suszonych drożdży
 200 g mąki Graham
 500 g pszenno-żytniej mieszanki chlebowej z suchym zakwasem
 350 ml ciepłej wody
 100 g ziaren sezamu
 ½ łyżeczki soli

Directions

1

Przygotuj składniki. Woda powinna być ciepła i mieć temperaturę nie większą niż 36*C.

2

Wymieszaj suche składniki.

3

Dodaj wodę i wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodziło od ścian naczynia i połączy się w jedną kulę.

4

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.

5

Nastaw piekarnik na 270*C. Zagnieć ciasto i podziel je na osiem równych części.

6

Każdy placek rozwałkuj bardzo cieniutko i podziurkuj z obu stron. Możesz do tego użyć wałka karbowanego, tłuczka do mięsa, albo widelca. Piecz, aż placek się zarumienieni, około 5 minut w temperaturze 270*C.

7

Upieczone krążki wykładaj na kratkę do ostygnięcia.

Chrupkie Pieczywo z Sezamem
(Visited 56 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *