
Przygotuj składniki. Jeżeli nie masz prażonego sezamu, podpraż sezam na suchej patelni. Nastaw piekarnik na temperaturę 180*C. Połóż na blaszkę do pieczenia papier do pieczenia. Posiekaj kolendrę i wyciśnij jedną łyżeczkę soku z cytryny.
Obierz marchewki ze skórki i dokładnie posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika marchewkę i czosnek. Marchewkę piecz do miękkości około 50 minut, w zależności od wielkości marchewki skróć, albo wydłuż czas pieczenia. Czosnek wyjmij po około 15 minutach.
Do miski włóż upieczoną i pokrojoną na kawałki marchewkę, wyciśnij z łupinek upieczony czosnek i dodaj resztę składników: sok z cytryny, sezam, przyprawy, resztę oliwy. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Kolendrę i łyżeczkę sezamu zostaw do posypania pasty po wierzchu.
Przełóż pastę do słoika, możesz przechowywać ją do 3 dni w lodówce. Smak pasty dopełnia posiekana świeża kolendra.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Jeżeli nie masz prażonego sezamu, podpraż sezam na suchej patelni. Nastaw piekarnik na temperaturę 180*C. Połóż na blaszkę do pieczenia papier do pieczenia. Posiekaj kolendrę i wyciśnij jedną łyżeczkę soku z cytryny.
Obierz marchewki ze skórki i dokładnie posmaruj oliwą. Wstaw do piekarnika marchewkę i czosnek. Marchewkę piecz do miękkości około 50 minut, w zależności od wielkości marchewki skróć, albo wydłuż czas pieczenia. Czosnek wyjmij po około 15 minutach.
Do miski włóż upieczoną i pokrojoną na kawałki marchewkę, wyciśnij z łupinek upieczony czosnek i dodaj resztę składników: sok z cytryny, sezam, przyprawy, resztę oliwy. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Kolendrę i łyżeczkę sezamu zostaw do posypania pasty po wierzchu.
Przełóż pastę do słoika, możesz przechowywać ją do 3 dni w lodówce. Smak pasty dopełnia posiekana świeża kolendra.