
Przygotuj składniki. Wybierając twaróg zwróć uwagę, żeby był tłusty i łatwo się kruszył.
Ziemniaki obierz i ugotuj.
Następnie posiekaj drobno cebulę i zeszklij na maśle.
Ugotowane, wystudzone ziemniaki rozgnieć widelcem, dodaj do nich pokruszony twaróg, podsmażoną cebulę, sól, pieprz i wymieszaj.
Wymieszaj mąkę z solą, wysyp ją na stolnicę, zrób dołek i wbij jajko.
Dodawaj powoli ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. W zależności od jakości mąki, przyjmie ona więcej lub mniej wody, dlatego wodę dodawaj porcjami, nie wszystko na raz.
Uformuj kulę, włóż ją do worka foliowego i odstaw, żeby ciasto odpoczęło.
Postaw wodę z solą w dużym garnku do zagotowania. Podziel ciasto na dwie części. Każdą osobno rozwałkuj i wykrawaj kółka szklanką lub foremką. Nakładaj farsz tak, żeby pieróg był pękaty. Pierogi najlepiej układać na lnianej ściereczce, albo na blacie oprószonym mąką, nie będą przyklejać się do podłoża. Z tej porcji ciasta wychodzi około 60 pierogów, może być mniej lub więcej, w zależności jak grubo będziesz rozwałkowywać ciasto i ile farszu będziesz nakładać.
Jeżeli zostanie trochę farszu, możesz zrobić z niego pyszną przekąskę, podsmaż go na patelni, wbij jajko i posyp serem Cheddar, albo parmezanem. Jeżeli zostanie kawałek ciasta, rozwałkuj go na cienkie placki i usmaż z nich podpłomyki na suchej patelni.
Do gotującej się wody wrzuć porcję pierogów, po wypłynięciu ich na powierzchnię gotuj około 2 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.
Pierogi możesz podawać polane masłem z podsmażoną cebulą, albo podsmażyć pierogi na złoto na maśle z dodatkiem boczku albo skwarek.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Wybierając twaróg zwróć uwagę, żeby był tłusty i łatwo się kruszył.
Ziemniaki obierz i ugotuj.
Następnie posiekaj drobno cebulę i zeszklij na maśle.
Ugotowane, wystudzone ziemniaki rozgnieć widelcem, dodaj do nich pokruszony twaróg, podsmażoną cebulę, sól, pieprz i wymieszaj.
Wymieszaj mąkę z solą, wysyp ją na stolnicę, zrób dołek i wbij jajko.
Dodawaj powoli ciepłą wodę i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. W zależności od jakości mąki, przyjmie ona więcej lub mniej wody, dlatego wodę dodawaj porcjami, nie wszystko na raz.
Uformuj kulę, włóż ją do worka foliowego i odstaw, żeby ciasto odpoczęło.
Postaw wodę z solą w dużym garnku do zagotowania. Podziel ciasto na dwie części. Każdą osobno rozwałkuj i wykrawaj kółka szklanką lub foremką. Nakładaj farsz tak, żeby pieróg był pękaty. Pierogi najlepiej układać na lnianej ściereczce, albo na blacie oprószonym mąką, nie będą przyklejać się do podłoża. Z tej porcji ciasta wychodzi około 60 pierogów, może być mniej lub więcej, w zależności jak grubo będziesz rozwałkowywać ciasto i ile farszu będziesz nakładać.
Jeżeli zostanie trochę farszu, możesz zrobić z niego pyszną przekąskę, podsmaż go na patelni, wbij jajko i posyp serem Cheddar, albo parmezanem. Jeżeli zostanie kawałek ciasta, rozwałkuj go na cienkie placki i usmaż z nich podpłomyki na suchej patelni.
Do gotującej się wody wrzuć porcję pierogów, po wypłynięciu ich na powierzchnię gotuj około 2 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.
Pierogi możesz podawać polane masłem z podsmażoną cebulą, albo podsmażyć pierogi na złoto na maśle z dodatkiem boczku albo skwarek.