Uszka do Barszczu

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyIntermediate

Tradycyjne uszka do barszczu świątecznego. Ręcznie robione grzybowe uszka do barszczu czerwonego to tradycja w moim domu. Pękate i wypełnione aromatycznymi podgrzybkami i prawdziwkami. Mniam!

Yields130 Servings
Prep Time2 hrsCook Time2 minsTotal Time2 hrs 2 mins

Farsz suszonych grzybów
 40 g suszonych borowików
 40 g suszonych podgrzybków
 1 duża cebula
 100 g bułki tartej
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka pieprzu
 1 łyżka klarowanego masła
Ciasto na pierogi
 350 g mąki pszennej typu 550
 125 ml ciepłej wody
 1 jajko
 szczypta soli

Farsz z suszonych grzybów
1

Przygotuj składniki. Grzyby powinny być wcześniej namoczone, co najmniej 5 godzin. Następnie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Grzyby gotuj około 50 minut, potem odcedź je na sitku. Wywar możesz wykorzystać do zupy grzybowej, barszczu wigilijnego, możesz też go zamrozić.

Cebulę pokrój i zeszklij na maśle.

2

Grzyby i cebulę zmiel w maszynce do mielenia.

3

Teraz dodaj resztę składników: bułkę tartą, sól, pieprz, i wymieszaj.

Ciasto na pierogi
4

Przygotuj składniki. Jajko najlepiej roztrzepać w ciepłej wodzie, dodać sól, a potem połączyć z mąką i zagnieść.

5

Ciasto, powinno być sprężyste. Włóż je do woreczka foliowego i odstaw na 5 minut, żeby odpoczęło.

Klejenie pierogów
6

Ciasto podziel na trzy części. Każdą porcję ciasta cienko rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Wycinaj kwadraty o wymiarach około 4x4 cm. Na środek kwadratu nałóż łyżeczką farsz, złóż w trójkąt i sklej dobrze krawędzie pierożka. Następnie połącz razem dwa rogi, żeby powstało "uszko". Z tego przepisu możesz przygotować około 130 uszek, liczba jest uzależniona od ich wielkości i ilości nakładanego farszu.
Jeżeli zostanie trochę ciasta, to możesz przygotować z nich podpłomyki na suchej patelni. Wystarczy rozwałkować kilka placuszków.
Jeżeli zostanie trochę farszu, możesz wykorzystać go do jajecznicy, zapiekanki lub sosu do mięsa.

7

Uszka wrzucaj partiami do gotującej się osolonej wody. Po wypłynięciu gotuj je około 2 minuty.

Jeżeli chcesz uszka zamrozić, wystarczy obgotować je minutę. Układaj je na talerzu wysmarowanym olejem tak, żeby się nie posklejały. Po ostygnięciu wkładaj uszka, jeden obok drugiego, do woreczka przeznaczonego do zamrażania. Smacznego!

Ingredients

Farsz suszonych grzybów
 40 g suszonych borowików
 40 g suszonych podgrzybków
 1 duża cebula
 100 g bułki tartej
 1 łyżeczka soli
 1 łyżeczka pieprzu
 1 łyżka klarowanego masła
Ciasto na pierogi
 350 g mąki pszennej typu 550
 125 ml ciepłej wody
 1 jajko
 szczypta soli

Directions

Farsz z suszonych grzybów
1

Przygotuj składniki. Grzyby powinny być wcześniej namoczone, co najmniej 5 godzin. Następnie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Grzyby gotuj około 50 minut, potem odcedź je na sitku. Wywar możesz wykorzystać do zupy grzybowej, barszczu wigilijnego, możesz też go zamrozić.

Cebulę pokrój i zeszklij na maśle.

2

Grzyby i cebulę zmiel w maszynce do mielenia.

3

Teraz dodaj resztę składników: bułkę tartą, sól, pieprz, i wymieszaj.

Ciasto na pierogi
4

Przygotuj składniki. Jajko najlepiej roztrzepać w ciepłej wodzie, dodać sól, a potem połączyć z mąką i zagnieść.

5

Ciasto, powinno być sprężyste. Włóż je do woreczka foliowego i odstaw na 5 minut, żeby odpoczęło.

Klejenie pierogów
6

Ciasto podziel na trzy części. Każdą porcję ciasta cienko rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Wycinaj kwadraty o wymiarach około 4x4 cm. Na środek kwadratu nałóż łyżeczką farsz, złóż w trójkąt i sklej dobrze krawędzie pierożka. Następnie połącz razem dwa rogi, żeby powstało "uszko". Z tego przepisu możesz przygotować około 130 uszek, liczba jest uzależniona od ich wielkości i ilości nakładanego farszu.
Jeżeli zostanie trochę ciasta, to możesz przygotować z nich podpłomyki na suchej patelni. Wystarczy rozwałkować kilka placuszków.
Jeżeli zostanie trochę farszu, możesz wykorzystać go do jajecznicy, zapiekanki lub sosu do mięsa.

7

Uszka wrzucaj partiami do gotującej się osolonej wody. Po wypłynięciu gotuj je około 2 minuty.

Jeżeli chcesz uszka zamrozić, wystarczy obgotować je minutę. Układaj je na talerzu wysmarowanym olejem tak, żeby się nie posklejały. Po ostygnięciu wkładaj uszka, jeden obok drugiego, do woreczka przeznaczonego do zamrażania. Smacznego!

Uszka do Barszczu
(Visited 208 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *