Śledzie Wigilijne

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Śledzie z jabłkami i rodzynkami. Prosty przepis na pyszne śledzie!

Yields6 Servings
Prep Time2 hrsCook Time25 minsTotal Time2 hrs 25 mins

 800 g solonych śledzi
 3 winne jabłka
 2 średnie cebule
 1 łyżeczka ziaren pieprzu
 250 ml oleju lnianego (można zastąpić rzepakowym)
 350 ml oleju rzepakowego

1

Przygotuj składniki. Śledzie włóż do miski z zimną wodą na około 2h. Kilkakrotnie zmieniaj wodę.

2

Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na na złoty kolor w 3 łyżkach oleju rzepakowego. Po zeszkleniu cebuli zmniejsz temperaturę i duś około 25 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia.

3

Jabłka pokrój w ćwiartki, a potem w plasterki. Śledzie odsącz z wody na sicie i pokrój w paski.

4

Wymieszaj olej lniany i rzepakowy. W słoiku śledzie układaj warstwami na przemian z jabłkami i cebulą. Zalej olejem i dodaj ziarna pieprzu. Jeżeli nie odpowiada Ci smak oleju lnianego, możesz zastąpić go rzepakowym. Śledzie przechowuj w chłodnym miejscu.

Ingredients

 800 g solonych śledzi
 3 winne jabłka
 2 średnie cebule
 1 łyżeczka ziaren pieprzu
 250 ml oleju lnianego (można zastąpić rzepakowym)
 350 ml oleju rzepakowego

Directions

1

Przygotuj składniki. Śledzie włóż do miski z zimną wodą na około 2h. Kilkakrotnie zmieniaj wodę.

2

Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na na złoty kolor w 3 łyżkach oleju rzepakowego. Po zeszkleniu cebuli zmniejsz temperaturę i duś około 25 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia.

3

Jabłka pokrój w ćwiartki, a potem w plasterki. Śledzie odsącz z wody na sicie i pokrój w paski.

4

Wymieszaj olej lniany i rzepakowy. W słoiku śledzie układaj warstwami na przemian z jabłkami i cebulą. Zalej olejem i dodaj ziarna pieprzu. Jeżeli nie odpowiada Ci smak oleju lnianego, możesz zastąpić go rzepakowym. Śledzie przechowuj w chłodnym miejscu.

Śledzie Wigilijne
(Visited 172 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *