Kutia! Moje ulubione danie na Święta! Słodki deser świąteczny napakowany bakaliami.

Przygotuj składniki. Ilość bakalii dodanych do kutii powinna wynosić około 700 g, to mniej więcej garść każdego rodzaju orzechów i suszonych owoców. Jeżeli przeszkadzają Ci kawałki orzechów w tej potrawie, to możesz dodać zmielone
Do przygotowania kutii użyj gotowego zmielonego maku. Zagotuj mleko i gorącym płynem zalej mak, następnie odstaw go pod przykryciem na bok.
W tym czasie przygotuj pęcak. Wypłucz ziarna na sicie pod zimną wodą, przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem 50 minut. Należy zawsze sprawdzić, czy ziarna są miękkie. Jeżeli jest taka potrzeba, to należy gotować je jeszcze chwilę.
Posiekaj drobno orzechy, morele, figi i suszone śliwki.
Do ugotowanej kaszy dodaj mak i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj bakalie i miód. Ilością miodu możesz regulować słodkość tej potrawy, więc możesz dodać go mniej lub więcej, niż jest w przepisie. Wymieszaj wszystko razem i odstaw w chłodne miejsce.
W moim domu kutię podaje się na zimno, ale niektórzy wolą delektować się tym daniem na ciepło. Spróbujcie i wybierzcie sami, jak Wam najlepiej smakuje. Kutię można przechowywać kilka dni w chłodnym miejscu. Z dnia na dzień jej smak będzie coraz lepszy. Z niniejszego przepisu wychodzi 3 kg kutii, można z tego przygotować na przykład 20 porcji po 150 g.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Ilość bakalii dodanych do kutii powinna wynosić około 700 g, to mniej więcej garść każdego rodzaju orzechów i suszonych owoców. Jeżeli przeszkadzają Ci kawałki orzechów w tej potrawie, to możesz dodać zmielone
Do przygotowania kutii użyj gotowego zmielonego maku. Zagotuj mleko i gorącym płynem zalej mak, następnie odstaw go pod przykryciem na bok.
W tym czasie przygotuj pęcak. Wypłucz ziarna na sicie pod zimną wodą, przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem 50 minut. Należy zawsze sprawdzić, czy ziarna są miękkie. Jeżeli jest taka potrzeba, to należy gotować je jeszcze chwilę.
Posiekaj drobno orzechy, morele, figi i suszone śliwki.
Do ugotowanej kaszy dodaj mak i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj bakalie i miód. Ilością miodu możesz regulować słodkość tej potrawy, więc możesz dodać go mniej lub więcej, niż jest w przepisie. Wymieszaj wszystko razem i odstaw w chłodne miejsce.
W moim domu kutię podaje się na zimno, ale niektórzy wolą delektować się tym daniem na ciepło. Spróbujcie i wybierzcie sami, jak Wam najlepiej smakuje. Kutię można przechowywać kilka dni w chłodnym miejscu. Z dnia na dzień jej smak będzie coraz lepszy. Z niniejszego przepisu wychodzi 3 kg kutii, można z tego przygotować na przykład 20 porcji po 150 g.