Carpaccio z Buraka

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields4 Servings
Prep Time20 minsCook Time1 hrTotal Time1 hr 20 mins

 1 duży burak ćwikłowy podłużny
 2 garści rukoli
 50 g orzechów włoskich
 100 ml miodowego sosu winegret
Miodowy Sos Winegret
 100 ml oliwy
 4 łyżki octu balsamicznego
 2 łyżka miodu
 szczypta soli

1

Przygotuj składniki. Buraka umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości w piekarniku, w temperaturze 180*C. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości buraka, zazwyczaj wynosi około 60 minut.
W międzyczasie przygotuj miodowy sos winegret, przepis znajdziesz poniżej. Orzechy możesz podprażyć na patelni.

2

Upieczonego buraka pozostaw do ostygnięcia. Następnie zetrzyj go na plasterki.

3

Na talerzu ułóż rukolę, na niej plasterki buraka, skrop miodowym sosem winegret i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.

Miodowy Sos Winegret
4

Ocet balsamiczny wymieszaj z solą.

5

Cienkim strumieniem dodawaj oliwę i energicznie mieszaj.

6

Następnie dodaj miód i wymieszaj. Sos powinien mieć gęstą, emulsyjną konsystencję.

Ingredients

 1 duży burak ćwikłowy podłużny
 2 garści rukoli
 50 g orzechów włoskich
 100 ml miodowego sosu winegret
Miodowy Sos Winegret
 100 ml oliwy
 4 łyżki octu balsamicznego
 2 łyżka miodu
 szczypta soli

Directions

1

Przygotuj składniki. Buraka umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości w piekarniku, w temperaturze 180*C. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości buraka, zazwyczaj wynosi około 60 minut.
W międzyczasie przygotuj miodowy sos winegret, przepis znajdziesz poniżej. Orzechy możesz podprażyć na patelni.

2

Upieczonego buraka pozostaw do ostygnięcia. Następnie zetrzyj go na plasterki.

3

Na talerzu ułóż rukolę, na niej plasterki buraka, skrop miodowym sosem winegret i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.

Miodowy Sos Winegret
4

Ocet balsamiczny wymieszaj z solą.

5

Cienkim strumieniem dodawaj oliwę i energicznie mieszaj.

6

Następnie dodaj miód i wymieszaj. Sos powinien mieć gęstą, emulsyjną konsystencję.

Carpaccio z Buraka
(Visited 1 174 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *