Kotlet z Buraka

kotlet z buraka

Yields12 Servings
Prep Time1 hrCook Time20 minsTotal Time1 hr 20 mins

 800 g buraków
 1 duża cebula
 3 ząbki czosnku
 2 jajka
 4 łyżki mąki kukurydzianej
 sól i pieprz do smaku
 1 łyżka oleju

1

Przepis krok po kroku, jak przygotować kotlet z buraka. Dieta i burak to świetne połączenie!
Przygotuj składniki. Buraki dokładnie umyj i upiecz w piekarniku w temperaturze 200*C. W zależności od wielkości buraków, czas pieczenia może wynosić 40-60 minut. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na oleju około 10 minut.

2

Upieczone buraki obierz ze skórki i zmiel razem z cebulą w maszynce. Używaj nakładki z dużymi oczkami.

3

Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mąkę kukurydzianą, sól i pieprz. Z tego przepisu możesz przygotować 6-12 kotletów, w zależności od wielkości.

4

Wymieszaj składniki, formuj kotlety i układaj je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Do formowania kotletów możesz użyć gałkownicy do lodów. Nabierz porcję buraków, nałóż ją na papier do pieczenia, a potem lekko spłaszcz łyżką. Piecz kotlety 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200*C.

5

Tak przygotowane kotlety mielone z buraka są wyjątkowo aromatyczne, można posypać je posiekanym porem i pietruszką. Jest pyszną przekąską, ale może też być dodatkowym składnikiem innego dania np. sałatki, czy vegeburgera. Dobrze komponuje się z różnymi kaszami i ziemniakami. Zawsze można go dorzucić do pudełka z lunchem. Smacznego!

Ingredients

 800 g buraków
 1 duża cebula
 3 ząbki czosnku
 2 jajka
 4 łyżki mąki kukurydzianej
 sól i pieprz do smaku
 1 łyżka oleju

Directions

1

Przepis krok po kroku, jak przygotować kotlet z buraka. Dieta i burak to świetne połączenie!
Przygotuj składniki. Buraki dokładnie umyj i upiecz w piekarniku w temperaturze 200*C. W zależności od wielkości buraków, czas pieczenia może wynosić 40-60 minut. Cebulę pokrój w kostkę i smaż na oleju około 10 minut.

2

Upieczone buraki obierz ze skórki i zmiel razem z cebulą w maszynce. Używaj nakładki z dużymi oczkami.

3

Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, mąkę kukurydzianą, sól i pieprz. Z tego przepisu możesz przygotować 6-12 kotletów, w zależności od wielkości.

4

Wymieszaj składniki, formuj kotlety i układaj je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Do formowania kotletów możesz użyć gałkownicy do lodów. Nabierz porcję buraków, nałóż ją na papier do pieczenia, a potem lekko spłaszcz łyżką. Piecz kotlety 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200*C.

5

Tak przygotowane kotlety mielone z buraka są wyjątkowo aromatyczne, można posypać je posiekanym porem i pietruszką. Jest pyszną przekąską, ale może też być dodatkowym składnikiem innego dania np. sałatki, czy vegeburgera. Dobrze komponuje się z różnymi kaszami i ziemniakami. Zawsze można go dorzucić do pudełka z lunchem. Smacznego!

Kotlet z Buraka
(Visited 65 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *