Proziaki-pieczywo na sodzie

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields10 Servings
Prep Time15 minsCook Time4 minsTotal Time19 mins

 500 g mąki pszennej
 300 ml maślanki
 1 jajko
 1 łyżka cukru
 pół łyżeczki sody oczyszczonej
 szczypta soli

1

Przygotuj składniki.

2

Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto.

3

Ciasto rozwałkuj na około 0,5 cm i wycinaj duże kółka o średnicy 15 centymetrów, albo kwadraty.

4

Rozgrzej patelnię, następnie zmniejsz temperaturę o połowę i praż proziaki po około 2 minuty z każdej strony. Możesz przykryć pokrywką patelnię, żeby zatrzymywać ciepło. Proziaki można podawać ze słonymi, jaki słodkimi dodatkami. Są przepyszne!

Ingredients

 500 g mąki pszennej
 300 ml maślanki
 1 jajko
 1 łyżka cukru
 pół łyżeczki sody oczyszczonej
 szczypta soli

Directions

1

Przygotuj składniki.

2

Wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto.

3

Ciasto rozwałkuj na około 0,5 cm i wycinaj duże kółka o średnicy 15 centymetrów, albo kwadraty.

4

Rozgrzej patelnię, następnie zmniejsz temperaturę o połowę i praż proziaki po około 2 minuty z każdej strony. Możesz przykryć pokrywką patelnię, żeby zatrzymywać ciepło. Proziaki można podawać ze słonymi, jaki słodkimi dodatkami. Są przepyszne!

Proziaki-pieczywo na sodzie
(Visited 94 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *