Krakersy Orzechowe

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time45 minsCook Time40 minsTotal Time1 hr 25 mins

 400 g mąki pszennej
 1 łyżeczka suchych drożdży
 30 g zmielonego siemienia lnianego
 100 g zmielonych orzechów włoskich
 250 ml letniej wody
 1 łyżka oleju rzepakowego

1

Przygotuj składniki. Orzechy i siemię lniane zmiel w młynku, albo użyj blendera. Do tego wypieku wykorzystałam mąkę pszenną tortową.

2

W misce wymieszaj suche składniki, następnie dodaj wodę i olej. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie.

3

Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

4

Wyrośnięte ciasto zagnieć kilkakrotnie, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 4 milimetrów. Jeżeli masz wykrawacz do pieczywa chrupkiego to użyj go zgodnie z instrukcją. Jeżeli nie posiadasz takiego przyrządu wytnij nożem odpowiednie pasy, albo szklanką koła i ponakłuwaj widelcem.

5

Kawałki ciasta układaj na papierze do pieczenia i piecz 35-40 minut w temperaturze 180*C

6

Upieczone krakersy ostudź na kratce. Możesz je przechowywać w zamkniętym pudełku przez tydzień.
Orzechowe krakersy są pyszną, zdrową przekąską. Można przygotować z nich kanapkę z ulubionymi dodatkami, świetnie pasują do różnych dipów i past warzywnych. Proponuję również słodkie dodatki, na przykład zmiksowane awokado z kakao i miodem, posypane pokruszonymi pistacjami. Pycha!

Ingredients

 400 g mąki pszennej
 1 łyżeczka suchych drożdży
 30 g zmielonego siemienia lnianego
 100 g zmielonych orzechów włoskich
 250 ml letniej wody
 1 łyżka oleju rzepakowego

Directions

1

Przygotuj składniki. Orzechy i siemię lniane zmiel w młynku, albo użyj blendera. Do tego wypieku wykorzystałam mąkę pszenną tortową.

2

W misce wymieszaj suche składniki, następnie dodaj wodę i olej. Wyrób ciasto, aż będzie gładkie.

3

Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

4

Wyrośnięte ciasto zagnieć kilkakrotnie, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 4 milimetrów. Jeżeli masz wykrawacz do pieczywa chrupkiego to użyj go zgodnie z instrukcją. Jeżeli nie posiadasz takiego przyrządu wytnij nożem odpowiednie pasy, albo szklanką koła i ponakłuwaj widelcem.

5

Kawałki ciasta układaj na papierze do pieczenia i piecz 35-40 minut w temperaturze 180*C

6

Upieczone krakersy ostudź na kratce. Możesz je przechowywać w zamkniętym pudełku przez tydzień.
Orzechowe krakersy są pyszną, zdrową przekąską. Można przygotować z nich kanapkę z ulubionymi dodatkami, świetnie pasują do różnych dipów i past warzywnych. Proponuję również słodkie dodatki, na przykład zmiksowane awokado z kakao i miodem, posypane pokruszonymi pistacjami. Pycha!

Krakersy Orzechowe
(Visited 87 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *