Tradycyjne Kurki w Śmietanie

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time10 minsCook Time30 minsTotal Time40 mins

 300 g kurek
 50 g masła, najlepiej klarowanego
 1 łyżka oleju rzepakowego
 1 duża cebula
 3 ząbki czosnku
 50 ml białego, wytrawnego wina
 100 ml śmietanki 30%
 1 łyżeczka soku z cytryny
 sól i pieprz do smaku
 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1

Przygotuj składniki. Możesz użyć dowolnego białego wina, w sklepach dostępne są małe buteleczki z o zawartości 187 ml, idealne do gotowania.

2

Kurki wypłucz z piasku i innych nieczystości w zimnej wodzie. Wodę wymieniam kilkakrotnie i płuczę jeszcze pod bieżącą wodą. Następnie odsącz z wody na sitku.

3

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż 10 minut na maśle z olejem. Olej dodany do masła podniesie jego punkt dymienia, dzięki czemu niwelujemy ryzyko przypalenia. Należy pilnować temperatury smażenia, nie powinna być zbyt wysoka. Cebula powinna się zeszklić i lekko zarumienić. Jeżeli używasz zwykłego masła, najpierw należy go sklarować, czyli podczas rozpuszczania zbierać powstałą pianę, która łatwo się przypala.

4

Następnie dodaj białe wino i smaż jeszcze minutę. Nie rezygnuj z tego składnika, ponieważ to właśnie wino powoduje, że sos ma TEN smak.

5

Do podsmażonej cebuli dodaj osuszone kurki, sól i pieprz do smaku. Smaż 10 minut.

6

Do kurek dodaj śmietankę i sok z cytryny, wymieszaj i duś kolejne 10 minut.

7

Przed podaniem dania dodaj posiekaną natkę pietruszki.

8

Tak przygotowane kurki są pyszną przekąską, wystarczy tylko dodać kawałek świeżego chleba. Można zrobić z nimi jajecznicę, podawać z plackami ziemniaczanymi, z kluskami śląskimi, na podpłomyku, albo do mięs. Z resztą, zjedzcie tak, jak lubicie. Smacznego!

Ingredients

 300 g kurek
 50 g masła, najlepiej klarowanego
 1 łyżka oleju rzepakowego
 1 duża cebula
 3 ząbki czosnku
 50 ml białego, wytrawnego wina
 100 ml śmietanki 30%
 1 łyżeczka soku z cytryny
 sól i pieprz do smaku
 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Directions

1

Przygotuj składniki. Możesz użyć dowolnego białego wina, w sklepach dostępne są małe buteleczki z o zawartości 187 ml, idealne do gotowania.

2

Kurki wypłucz z piasku i innych nieczystości w zimnej wodzie. Wodę wymieniam kilkakrotnie i płuczę jeszcze pod bieżącą wodą. Następnie odsącz z wody na sitku.

3

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż 10 minut na maśle z olejem. Olej dodany do masła podniesie jego punkt dymienia, dzięki czemu niwelujemy ryzyko przypalenia. Należy pilnować temperatury smażenia, nie powinna być zbyt wysoka. Cebula powinna się zeszklić i lekko zarumienić. Jeżeli używasz zwykłego masła, najpierw należy go sklarować, czyli podczas rozpuszczania zbierać powstałą pianę, która łatwo się przypala.

4

Następnie dodaj białe wino i smaż jeszcze minutę. Nie rezygnuj z tego składnika, ponieważ to właśnie wino powoduje, że sos ma TEN smak.

5

Do podsmażonej cebuli dodaj osuszone kurki, sól i pieprz do smaku. Smaż 10 minut.

6

Do kurek dodaj śmietankę i sok z cytryny, wymieszaj i duś kolejne 10 minut.

7

Przed podaniem dania dodaj posiekaną natkę pietruszki.

8

Tak przygotowane kurki są pyszną przekąską, wystarczy tylko dodać kawałek świeżego chleba. Można zrobić z nimi jajecznicę, podawać z plackami ziemniaczanymi, z kluskami śląskimi, na podpłomyku, albo do mięs. Z resztą, zjedzcie tak, jak lubicie. Smacznego!

Tradycyjne Kurki w Śmietanie
(Visited 56 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Marek Sondej 27 czerwca 2021 at 16:31

    Uwielbiam wszelkie grzyby. Kurki w śmietanie są w moim top 3.
    Oj jadłbym 😍

    Reply

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *