Sałatka z Bobem na Ciepło

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields4 Servings
Prep Time25 minsCook Time5 minsTotal Time30 mins

 500 g bobu
 10 sztuk pomidorków daktylowych (lub innych koktajlowych)
 3 ząbki czosnku
 20 sztuk czarnych oliwek
 100 g twardego sera feta
 3 łyżki oliwy
 3 łyżki świeżego posiekanego koperku
 sól i pieprz do smaku

1

Przygotuj składniki. Użyj twardego sera feta, miękki rozpuści się podczas smażenia, a chodzi oto, żeby ser zachował swój kształt.

2

Wypłucz bób i gotuj do miękkości, w lekko osolonej wodzie, około 25 minut.

3

W tym czasie, rozgrzej na patelni oliwę. Pomidorki pokrój na ćwiartki, a czosnek przeciśnij przez praskę i razem podsmaż na patelni około 2-3 minuty.

4

Następnie dodaj ser feta, wymieszaj i podsmaż minutę.

5

Dodaj ugotowany i odsączony z wody bób, oliwki, koperek, sól i pieprz. Wymieszaj i duś kilka minut, żeby smaki się połączyły.

6

Podawaj na ciepło jako przekąskę, chociaż danie jest dość sycące i może być świetną propozycją na lunch, albo kolację. Podczas przesmażania składników powstaje pyszny, aromatyczny sos, idealny do zamoczenia w nim chrupiącej bagietki. Smacznego!

Ingredients

 500 g bobu
 10 sztuk pomidorków daktylowych (lub innych koktajlowych)
 3 ząbki czosnku
 20 sztuk czarnych oliwek
 100 g twardego sera feta
 3 łyżki oliwy
 3 łyżki świeżego posiekanego koperku
 sól i pieprz do smaku

Directions

1

Przygotuj składniki. Użyj twardego sera feta, miękki rozpuści się podczas smażenia, a chodzi oto, żeby ser zachował swój kształt.

2

Wypłucz bób i gotuj do miękkości, w lekko osolonej wodzie, około 25 minut.

3

W tym czasie, rozgrzej na patelni oliwę. Pomidorki pokrój na ćwiartki, a czosnek przeciśnij przez praskę i razem podsmaż na patelni około 2-3 minuty.

4

Następnie dodaj ser feta, wymieszaj i podsmaż minutę.

5

Dodaj ugotowany i odsączony z wody bób, oliwki, koperek, sól i pieprz. Wymieszaj i duś kilka minut, żeby smaki się połączyły.

6

Podawaj na ciepło jako przekąskę, chociaż danie jest dość sycące i może być świetną propozycją na lunch, albo kolację. Podczas przesmażania składników powstaje pyszny, aromatyczny sos, idealny do zamoczenia w nim chrupiącej bagietki. Smacznego!

Sałatka z Bobem na Ciepło
(Visited 154 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *