
Przygotuj składniki. Do tego dania wykorzystałam makaron ryżowy z dodatkiem czarnego sezamu, ale możecie wykorzystać zwykły makaron ryżowy. Czarny sezam ma bardzo dużą zawartość wapnia, więc warto mieć go na stałe w diecie. Użyłam czerwonej cebuli, ale jeżeli nie masz, to daj zwykłą, nie wpłynie to na końcowy smak potrawy. Orzechy nerkowca warto podprażyć na suchej patelni.
Cebulę drobno posiekaj, a bakłażana pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni dwie łyżki oleju i smaż warzywa około 5 minut. Nie dodawaj soli, ponieważ cebula zacznie puszczać sok i całość zacznie się dusić. Często mieszaj, żeby bakłażan był przypieczony z każdej strony.
Następnie dodaj sos chili tajski, słodki wymieszaj i smaż minutę.
Dodaj mleko kokosowe i duś 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
I sos gotowy! Teraz przygotuj makarony ryżowy według przepisu na opakowaniu.
Podziel wszystko na cztery porcje i przełóż do misek: porcja ryżu, bakłażana, orzechów nerkowca, łyżka parmezanu i natki pietruszki. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Do tego dania wykorzystałam makaron ryżowy z dodatkiem czarnego sezamu, ale możecie wykorzystać zwykły makaron ryżowy. Czarny sezam ma bardzo dużą zawartość wapnia, więc warto mieć go na stałe w diecie. Użyłam czerwonej cebuli, ale jeżeli nie masz, to daj zwykłą, nie wpłynie to na końcowy smak potrawy. Orzechy nerkowca warto podprażyć na suchej patelni.
Cebulę drobno posiekaj, a bakłażana pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni dwie łyżki oleju i smaż warzywa około 5 minut. Nie dodawaj soli, ponieważ cebula zacznie puszczać sok i całość zacznie się dusić. Często mieszaj, żeby bakłażan był przypieczony z każdej strony.
Następnie dodaj sos chili tajski, słodki wymieszaj i smaż minutę.
Dodaj mleko kokosowe i duś 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
I sos gotowy! Teraz przygotuj makarony ryżowy według przepisu na opakowaniu.
Podziel wszystko na cztery porcje i przełóż do misek: porcja ryżu, bakłażana, orzechów nerkowca, łyżka parmezanu i natki pietruszki. Smacznego!