Sałatka z Dyni i Kaszy Jaglanej

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields4 Servings
Prep Time15 minsCook Time35 minsTotal Time50 mins

 200 g kaszy jaglanej
 800 g pokrojonej w drobną kostkę dyni
 1 granat
 4 łyżki oliwy
 1 łyżka miodu
 pęczek pietruszki
 4 gałązki mięty
 garść prażonych orzechów laskowych
 sól, pieprz
 1 łyżeczka kuminu
 1 łyżeczka mielonego kminku
 1 łyżeczka płatków chilli
 pół cytryny
 oliwa do skropienia sałatki

1

Przygotuj składniki. Jeżeli nie masz gotowych prażonych orzechów laskowych, to podpraż wyłuskane orzechy na suchej patelni, a potem otrzyj je w ręczniku kuchennym, żeby pozbyć się ciemnej, gorzkawej skórki. Nastaw piekarnik na 200*C.

2

Przełóż pokrojoną dynię do żaroodpornego naczynia. Połącz cztery łyżki oliwy z miodem i wymieszaj z dynią. Piecz w piekarniku około 35 minut, aż będzie miękka.

3

W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną na sypko. Do gotującej się, lekko osolonej wody, włóż kaszę i gotuj 15 minut. Posiekaj zioła i obierz owoc granatu. Posiekaj orzechy.

4

Wszystkie składniki razem wymieszaj i dopraw przyprawami. Skrop oliwą i sokiem z cytryny.

5

Sałatkę można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Ingredients

 200 g kaszy jaglanej
 800 g pokrojonej w drobną kostkę dyni
 1 granat
 4 łyżki oliwy
 1 łyżka miodu
 pęczek pietruszki
 4 gałązki mięty
 garść prażonych orzechów laskowych
 sól, pieprz
 1 łyżeczka kuminu
 1 łyżeczka mielonego kminku
 1 łyżeczka płatków chilli
 pół cytryny
 oliwa do skropienia sałatki

Directions

1

Przygotuj składniki. Jeżeli nie masz gotowych prażonych orzechów laskowych, to podpraż wyłuskane orzechy na suchej patelni, a potem otrzyj je w ręczniku kuchennym, żeby pozbyć się ciemnej, gorzkawej skórki. Nastaw piekarnik na 200*C.

2

Przełóż pokrojoną dynię do żaroodpornego naczynia. Połącz cztery łyżki oliwy z miodem i wymieszaj z dynią. Piecz w piekarniku około 35 minut, aż będzie miękka.

3

W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną na sypko. Do gotującej się, lekko osolonej wody, włóż kaszę i gotuj 15 minut. Posiekaj zioła i obierz owoc granatu. Posiekaj orzechy.

4

Wszystkie składniki razem wymieszaj i dopraw przyprawami. Skrop oliwą i sokiem z cytryny.

5

Sałatkę można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Sałatka z Dyni i Kaszy Jaglanej
(Visited 90 times, 3 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *