Dynia z kaszą jaglaną

Tę sałatkę można kochać za wiele rzeczy, za połączenie struktur aksamitnej dyni i sypkiej kaszy, za soczystość pękających w ustach owoców granatu i soku z cytryny, za orzeźwienie, bo aromat mięty pozostaje jeszcze na długo, no i za chrupkość prażonych orzechów. Można ją kochać za to, że swoim wyglądem rozwesela zimne długie jesienne wieczory… Aż chce się ją jeść!

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

Yields4 Servings
Prep Time15 minsCook Time35 minsTotal Time50 mins

 200 g kaszy jaglanej
 800 g pokrojonej w drobną kostkę dyni
 1 granat
 4 łyżki oliwy
 1 łyżka miodu
 pęczek pietruszki
 4 gałązki mięty
 garść prażonych orzechów laskowych
 sól, pieprz
 1 łyżeczka kuminu
 1 łyżeczka mielonego kminku
 1 łyżeczka płatków chilli
 pół cytryny
 oliwa do skropienia sałatki

1

Przygotuj składniki. Jeżeli nie masz gotowych prażonych orzechów laskowych, to podpraż wyłuskane orzechy na suchej patelni, a potem otrzyj je w ręczniku kuchennym, żeby pozbyć się ciemnej, gorzkawej skórki. Nastaw piekarnik na 200*C.

2

Przełóż pokrojoną dynię do żaroodpornego naczynia. Połącz cztery łyżki oliwy z miodem i wymieszaj z dynią. Piecz w piekarniku około 35 minut, aż będzie miękka.

3

W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną na sypko. Do gotującej się, lekko osolonej wody, włóż kaszę i gotuj 15 minut. Posiekaj zioła i obierz owoc granatu. Posiekaj orzechy.

4

Wszystkie składniki razem wymieszaj i dopraw przyprawami. Skrop oliwą i sokiem z cytryny.

5

Sałatkę można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Ingredients

 200 g kaszy jaglanej
 800 g pokrojonej w drobną kostkę dyni
 1 granat
 4 łyżki oliwy
 1 łyżka miodu
 pęczek pietruszki
 4 gałązki mięty
 garść prażonych orzechów laskowych
 sól, pieprz
 1 łyżeczka kuminu
 1 łyżeczka mielonego kminku
 1 łyżeczka płatków chilli
 pół cytryny
 oliwa do skropienia sałatki

Directions

1

Przygotuj składniki. Jeżeli nie masz gotowych prażonych orzechów laskowych, to podpraż wyłuskane orzechy na suchej patelni, a potem otrzyj je w ręczniku kuchennym, żeby pozbyć się ciemnej, gorzkawej skórki. Nastaw piekarnik na 200*C.

2

Przełóż pokrojoną dynię do żaroodpornego naczynia. Połącz cztery łyżki oliwy z miodem i wymieszaj z dynią. Piecz w piekarniku około 35 minut, aż będzie miękka.

3

W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną na sypko. Do gotującej się, lekko osolonej wody, włóż kaszę i gotuj 15 minut. Posiekaj zioła i obierz owoc granatu. Posiekaj orzechy.

4

Wszystkie składniki razem wymieszaj i dopraw przyprawami. Skrop oliwą i sokiem z cytryny.

5

Sałatkę można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Sałatka z Dyni i Kaszy Jaglanej
(Visited 87 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *