Tę sałatkę można kochać za wiele rzeczy, za połączenie struktur aksamitnej dyni i sypkiej kaszy, za soczystość pękających w ustach owoców granatu i soku z cytryny, za orzeźwienie, bo aromat mięty pozostaje jeszcze na długo, no i za chrupkość prażonych orzechów. Można ją kochać za to, że swoim wyglądem rozwesela zimne długie jesienne wieczory… Aż chce się ją jeść!

Przygotuj składniki. Jeżeli nie masz gotowych prażonych orzechów laskowych, to podpraż wyłuskane orzechy na suchej patelni, a potem otrzyj je w ręczniku kuchennym, żeby pozbyć się ciemnej, gorzkawej skórki. Nastaw piekarnik na 200*C.
Przełóż pokrojoną dynię do żaroodpornego naczynia. Połącz cztery łyżki oliwy z miodem i wymieszaj z dynią. Piecz w piekarniku około 35 minut, aż będzie miękka.
W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną na sypko. Do gotującej się, lekko osolonej wody, włóż kaszę i gotuj 15 minut. Posiekaj zioła i obierz owoc granatu. Posiekaj orzechy.
Wszystkie składniki razem wymieszaj i dopraw przyprawami. Skrop oliwą i sokiem z cytryny.
Sałatkę można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Jeżeli nie masz gotowych prażonych orzechów laskowych, to podpraż wyłuskane orzechy na suchej patelni, a potem otrzyj je w ręczniku kuchennym, żeby pozbyć się ciemnej, gorzkawej skórki. Nastaw piekarnik na 200*C.
Przełóż pokrojoną dynię do żaroodpornego naczynia. Połącz cztery łyżki oliwy z miodem i wymieszaj z dynią. Piecz w piekarniku około 35 minut, aż będzie miękka.
W tym czasie ugotuj kaszę jaglaną na sypko. Do gotującej się, lekko osolonej wody, włóż kaszę i gotuj 15 minut. Posiekaj zioła i obierz owoc granatu. Posiekaj orzechy.
Wszystkie składniki razem wymieszaj i dopraw przyprawami. Skrop oliwą i sokiem z cytryny.
Sałatkę można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!