
Przygotuj składniki.
Pokrój margarynę w kostkę dodaj przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, cukier puder i posiekaj.
Dodaj żółtka, śmietanę, olej i zagnieć.
Podziel ciasto na dwie części, przełóż do woreczka i włóż do lodówki na minimum godzinę. Możesz przygotować ciasto dzień wcześniej.
Włącz piekarnik na 180*C. Wysmaruj foremkę tłuszczem, albo wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj jedną część ciasta i przenieś ciasto do foremki.
Żeby podpieczony spód zachował ładny kształt, wysyp na wierzch ceramiczne kulki do pieczenia lub suchą fasolę. Ostatecznie, jeżeli nie masz czym obciążyć ciasta, wystarczy dobrze nakłuć wierzch widelcem. Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C.
Przygotuj składniki. Białka powinny być w temperaturze pokojowej.
Ubijaj białka, aż piana będzie sztywna. Następnie dodawaj powoli przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną.
Przygotuj składniki. Śliwki umyj, wyciągnij pestki i każdą podziel na cztery części.
Włóż śliwki na patelnię i przesmaż z cukrem około 10 minut. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
Na podpieczony kruchy spód nałóż przestudzone śliwki.
Następnie nałóż warstwę ubitych białek.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj drugi, schłodzony, kawałek ciasta kruchego.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz 35 minut, aż wierzch się zarumieni.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki.
Pokrój margarynę w kostkę dodaj przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, cukier puder i posiekaj.
Dodaj żółtka, śmietanę, olej i zagnieć.
Podziel ciasto na dwie części, przełóż do woreczka i włóż do lodówki na minimum godzinę. Możesz przygotować ciasto dzień wcześniej.
Włącz piekarnik na 180*C. Wysmaruj foremkę tłuszczem, albo wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj jedną część ciasta i przenieś ciasto do foremki.
Żeby podpieczony spód zachował ładny kształt, wysyp na wierzch ceramiczne kulki do pieczenia lub suchą fasolę. Ostatecznie, jeżeli nie masz czym obciążyć ciasta, wystarczy dobrze nakłuć wierzch widelcem. Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C.
Przygotuj składniki. Białka powinny być w temperaturze pokojowej.
Ubijaj białka, aż piana będzie sztywna. Następnie dodawaj powoli przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną.
Przygotuj składniki. Śliwki umyj, wyciągnij pestki i każdą podziel na cztery części.
Włóż śliwki na patelnię i przesmaż z cukrem około 10 minut. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
Na podpieczony kruchy spód nałóż przestudzone śliwki.
Następnie nałóż warstwę ubitych białek.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj drugi, schłodzony, kawałek ciasta kruchego.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz 35 minut, aż wierzch się zarumieni.