Bułki Hamburgerowe: mięciutkie bułeczki

Ten przepis jest naprawdę rewelacyjny! Bułeczki zawsze wychodzą, są mięciutkie i świetnie nadają się do domowej roboty hamburgerów. Czasami robię je na podwieczorek dzieciom, jeszcze ciepłe znikają błyskawicznie. Ulubiony zestaw, to ciepła bułeczka posmarowana zimnym masłem osełkowym, do tego dżem truskawkowy i kubek kakao. Piękne dzieciństwo!

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields16 Servings
Prep Time1 hr 35 minsCook Time15 minsTotal Time1 hr 50 mins

 25 g drożdży (lub 7 g drożdży suchych)
 150 g zakwasu żytniego (lub porcję drożdży 25g)
 1 kg mąki pszennej
 50 g roztopionego masła (albo 50 ml oleju)
 500 ml mleka
 2 łyżeczki cukru
 1 łyżeczka soli

1

Przygotuj składniki. Jeżeli używasz masła, należy je rozpuścić. Mleko podgrzej do temperatury ok. 35*C i połącz z masłem (albo olejem).

2

Drożdże pokrusz do miski, zalej niewielką ilością ciepłej wody i dodaj łyżeczkę cukru.
Poczekaj 10 min. aż spęcznieją.

3

Do drożdży dodaj resztę składników: mąkę, zakwas żytni, mleko z tłuszczem, cukier, sól.
Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie, powinno odchodzić od brzegów miski.

4

Nakryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce.

5

Zagnieć jeszcze raz ciasto i podziel je na 16 kawałków. Wyrabiaj bułeczki kolistymi ruchami, lekko spłaszcz i odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Piecz 10-15 minut, w 225*C, w zależności, od preferowanego stopnia wypieczenia.

Ingredients

 25 g drożdży (lub 7 g drożdży suchych)
 150 g zakwasu żytniego (lub porcję drożdży 25g)
 1 kg mąki pszennej
 50 g roztopionego masła (albo 50 ml oleju)
 500 ml mleka
 2 łyżeczki cukru
 1 łyżeczka soli

Directions

1

Przygotuj składniki. Jeżeli używasz masła, należy je rozpuścić. Mleko podgrzej do temperatury ok. 35*C i połącz z masłem (albo olejem).

2

Drożdże pokrusz do miski, zalej niewielką ilością ciepłej wody i dodaj łyżeczkę cukru.
Poczekaj 10 min. aż spęcznieją.

3

Do drożdży dodaj resztę składników: mąkę, zakwas żytni, mleko z tłuszczem, cukier, sól.
Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie, powinno odchodzić od brzegów miski.

4

Nakryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce.

5

Zagnieć jeszcze raz ciasto i podziel je na 16 kawałków. Wyrabiaj bułeczki kolistymi ruchami, lekko spłaszcz i odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Piecz 10-15 minut, w 225*C, w zależności, od preferowanego stopnia wypieczenia.

Bułeczki Hamburgerowe

(Visited 112 times, 1 visits today)