Ten przepis jest naprawdę rewelacyjny! Bułeczki zawsze wychodzą, są mięciutkie i świetnie nadają się do domowej roboty hamburgerów. Czasami robię je na podwieczorek dzieciom, jeszcze ciepłe znikają błyskawicznie. Ulubiony zestaw, to ciepła bułeczka posmarowana zimnym masłem osełkowym, do tego dżem truskawkowy i kubek kakao. Piękne dzieciństwo!

Przygotuj składniki. Jeżeli używasz masła, należy je rozpuścić. Mleko podgrzej do temperatury ok. 35*C i połącz z masłem (albo olejem).
Drożdże pokrusz do miski, zalej niewielką ilością ciepłej wody i dodaj łyżeczkę cukru.
Poczekaj 10 min. aż spęcznieją.
Do drożdży dodaj resztę składników: mąkę, zakwas żytni, mleko z tłuszczem, cukier, sól.
Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie, powinno odchodzić od brzegów miski.
Nakryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce.
Zagnieć jeszcze raz ciasto i podziel je na 16 kawałków. Wyrabiaj bułeczki kolistymi ruchami, lekko spłaszcz i odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Piecz 10-15 minut, w 225*C, w zależności, od preferowanego stopnia wypieczenia.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Jeżeli używasz masła, należy je rozpuścić. Mleko podgrzej do temperatury ok. 35*C i połącz z masłem (albo olejem).
Drożdże pokrusz do miski, zalej niewielką ilością ciepłej wody i dodaj łyżeczkę cukru.
Poczekaj 10 min. aż spęcznieją.
Do drożdży dodaj resztę składników: mąkę, zakwas żytni, mleko z tłuszczem, cukier, sól.
Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie, powinno odchodzić od brzegów miski.
Nakryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce.
Zagnieć jeszcze raz ciasto i podziel je na 16 kawałków. Wyrabiaj bułeczki kolistymi ruchami, lekko spłaszcz i odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Piecz 10-15 minut, w 225*C, w zależności, od preferowanego stopnia wypieczenia.