Przekąska z Nachos

Połączenie chrupiących nachos z roztopionym wyrazistym serem Cheddar już jest idealne na imprezę, ale na przywitanie Nowego Roku trzeba by czegoś więcej. Kilka dodatków sprawi, że prosta przekąska stanie się królową na sylwestrowym stole. Soczyste pomidorki koktajlowe, kremowe awokado do tego pikantne chili i jalapeno, garść chrupiącej sałaty lodowej, czerwona fasola i śmietana, która złagodzi ostry smak papryczek. Chociaż wymieniłam składniki, których potrzebujesz do przygotowania tego dania, to naprawdę możesz dostosować je do swoich upodobań. Jeżeli nie lubisz ostrych papryczek dodaj słodką czerwoną paprykę. Jeżeli wolisz podać to danie z mięsem, przygotuj fasolę z mieloną wołowiną, albo dodaj kawałki kurczaka. Można całość skropić salsą, albo ulubionym pikantnym sosem. Zainspiruj się tym przepisem i stwórz własną kompozycję smaków. Twoi goście będą delektować się każdym kęsem!

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time15 minsCook Time10 minsTotal Time25 mins

 2 paczki nachos (2x 175g)
 3 łyżki oliwy
 1 puszka czerwonej fasoli
 1 cebula szalotka
 2 ząbki czosnku
 2 łyżki marynowanej Jalapeno
 2 łyżki marynowanej Chili
 pół główki sałaty lodowej
 250 g pomidorków koktajlowych
 200 g śmietany 18%
 2 awokado
 400 g tartego Cheddar
 1 pęczek pietruszki

1

Przygotuj składniki. Odcedź fasolę z płynu, szalotkę i czosnek drobno posiekaj. Nastaw piekarnik na 200*C. Podziel ser na dwie części.

2

Na oliwie podsmaż szalotkę i czosnek, dodaj fasolę i jalapeno. Smaż często mieszając około 5 minut.

3

W naczyniach do pieczenia rozłóż nachosy, nałóż jedną porcję sera, następnie podsmażoną fasolę i posyp drugą częścią sera. Zapiekaj w temperaturze 200*C około 10 minut, aż ser się roztopi.

4

W międzyczasie posiekaj pietruszkę, pokrój drobno pomidorki, awokado, sałatę lodową i chili.

5

Wyjmij nachosy z piekarnika i nałóż resztę składników. Na koniec zrób kilka kleksów ze śmietany i oprósz pietruszką.

6

Taka przekąska nie tylko świetnie wygląda na stole, ale też szybko ugościsz nią wielu gości. Smacznego!

Ingredients

 2 paczki nachos (2x 175g)
 3 łyżki oliwy
 1 puszka czerwonej fasoli
 1 cebula szalotka
 2 ząbki czosnku
 2 łyżki marynowanej Jalapeno
 2 łyżki marynowanej Chili
 pół główki sałaty lodowej
 250 g pomidorków koktajlowych
 200 g śmietany 18%
 2 awokado
 400 g tartego Cheddar
 1 pęczek pietruszki

Directions

1

Przygotuj składniki. Odcedź fasolę z płynu, szalotkę i czosnek drobno posiekaj. Nastaw piekarnik na 200*C. Podziel ser na dwie części.

2

Na oliwie podsmaż szalotkę i czosnek, dodaj fasolę i jalapeno. Smaż często mieszając około 5 minut.

3

W naczyniach do pieczenia rozłóż nachosy, nałóż jedną porcję sera, następnie podsmażoną fasolę i posyp drugą częścią sera. Zapiekaj w temperaturze 200*C około 10 minut, aż ser się roztopi.

4

W międzyczasie posiekaj pietruszkę, pokrój drobno pomidorki, awokado, sałatę lodową i chili.

5

Wyjmij nachosy z piekarnika i nałóż resztę składników. Na koniec zrób kilka kleksów ze śmietany i oprósz pietruszką.

6

Taka przekąska nie tylko świetnie wygląda na stole, ale też szybko ugościsz nią wielu gości. Smacznego!

Zapiekane Nachos
(Visited 167 times, 1 visits today)