Pałki kurczaka to tylko pretekst, najlepszy w tym daniu jest sos! Oczywiście zestawienie kurczak+ziemniaki+pieczarki jest dość banalne i znane, ale jeżeli zapieczecie je w tym wyjątkowym sosie nie będziecie chcieli już innego.
Do tego przepisu najlepiej użyć pałki kurczaka, ale świetnie też sprawdzą się udka i ćwiartki. Należy je dokładnie obsmażyć z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Będą soczyste i aromatyczne. Jeżeli chodzi o pieczarki, to najlepiej wybrać małe, bo wystarczy przekroić je na pół. Podsmażam je, ale nie musicie tego robić, można je wrzucić razem z ziemniakami do podsmażonego mięsa i zalać sosem. Będą równie dobre.
Sekret sosu
Najważniejszymi składnikami sosu są: pomidorowy koncentrat, sos Worcestershire i musztarda. Należy je połączyć i krótko podsmażyć na patelni, aby wydobyć wszystkie aromaty. Do tego dobry bulion i śmietana 30%, która sprawi, że sos będzie aksamitny i kremowy. Łyżka mąki pszennej zagęści sos, dzięki temu będzie miał idealną konsystencję. Przygotujcie sobie kawałki bagietki, albo chleba do wyjadania resztek sosu. Niebo w gębie! Właściwe nie dodaję w ogóle do tego dania soli. Oprószyłam tylko odrobiną, gdy podsmażałam cebulę z pieczarkami. Moim zdaniem nie trzeba dosalać już tego sosu. Popieprzyć, owszem. Gdy podawałam Wam przepis na zupę cebulową, pytaliście mnie, do czego jeszcze można dodać sos Worcestershire, no to podsyłam drugi super przepis 🙂
Za duży przepis? To nie jest problem!
Jeżeli chcecie przygotować mniej niż pięć lub więcej porcji tego dania, to naciśnijcie podświetlony na zielono przelicznik przepisu na porcje. Wybierzcie potrzebną ilość porcji, a składniki automatycznie zostaną przeliczone. Taka fajna opcja jest w każdym moim przepisie. U mnie nie ma przepisów za małych, albo za dużych, są dokładnie takie, jakich potrzebujecie!




Przygotuj składniki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180*C. Przygotuj duże naczynie do zapiekania z pokrywką, najlepiej garnek.
Podudzia podsmażyć na oleju na złoto z każdej strony.
W tym czasie obierz cebulę, czosnek, ziemniaki i pokrój w grubą kostkę, a pieczarki wystarczy przekroić na pół.
Przełóż podsmażone pałki do naczynia do zapiekania, dodaj pokrojone ziemniaki.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki, dopraw solą. Następnie przełóż do garnka.
Na gorącej patelni wymieszaj przecier pomidorowy, musztardę i sos Worcestershire razem z mąką.
Dodawaj powoli bulion, cały czas mieszając.
Dodaj śmietanę 30%, wymieszaj i zagotuj.
Zalej sosem wszystkie składniki w naczyniu do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180*C na 1,5 godziny.
Przełóż porcję na talerz, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki. Przygotuj kawałek bagietki, albo chleba do wyjadania sosu. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180*C. Przygotuj duże naczynie do zapiekania z pokrywką, najlepiej garnek.
Podudzia podsmażyć na oleju na złoto z każdej strony.
W tym czasie obierz cebulę, czosnek, ziemniaki i pokrój w grubą kostkę, a pieczarki wystarczy przekroić na pół.
Przełóż podsmażone pałki do naczynia do zapiekania, dodaj pokrojone ziemniaki.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki, dopraw solą. Następnie przełóż do garnka.
Na gorącej patelni wymieszaj przecier pomidorowy, musztardę i sos Worcestershire razem z mąką.
Dodawaj powoli bulion, cały czas mieszając.
Dodaj śmietanę 30%, wymieszaj i zagotuj.
Zalej sosem wszystkie składniki w naczyniu do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180*C na 1,5 godziny.
Przełóż porcję na talerz, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki. Przygotuj kawałek bagietki, albo chleba do wyjadania sosu. Smacznego!