
Przygotuj składniki. Z chilli usuń pestki i drobno posiekaj. Obierz imbir, szalotkę, również drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu na gładką masę, albo zmiksuj w blenderze.
To przykładowy zestaw warzyw, który możesz wykorzystać do przygotowania tego dania. Skomponuj swoje ulubione smaki dodając warzywa, które lubisz np. ziemniaki, kalafior, pędy bambusa, pieczarki, zieloną fasolkę itd. Niezbędne są następujące składniki: mleko kokosowe, woda, liście limonki kaffir, bazylia, kolendra i sos sojowy lub sos rybny.
Cebule drobno posiekaj. Marchewkę pokrój w drobne słupki, bakłażana w drobną kostkę, groszek cukrowy na mniejsze części, a boczniaki w paski. Szczypior, świeżą kolendrę i bazylię posiekaj, odstaw w osobnej miseczce, wykorzystasz je na sam koniec.
Do curry będzie potrzebny wcześniej ugotowany ryż. Opcjonalnie można do niego również dodać pierś z kurczaka lub krewetki.
Na rozgrzaną dużą patelnię wlej cztery łyżki oleju i przesmaż przygotowaną pastę curry.
Następnie dodaj pokrojone w cienkie paski filety z kurczaka, albo krewetki. Wymieszaj z pastą curry i smaż 2-3 minuty. Jeżeli chcesz przygotować danie wegetariańskie opuść ten etap.
Dodaj wszystkie warzywa i przyprawy, wymieszaj energicznie.
Wlej mleko kokosowe i wodę. Duś około 20 minut, często mieszając.
Na koniec dodaj posiekaną bazylię, kolendrę i szczypiorek. Jeżeli jest taka potrzeba, dopraw solą.
Podawaj z ryżem. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Z chilli usuń pestki i drobno posiekaj. Obierz imbir, szalotkę, również drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu na gładką masę, albo zmiksuj w blenderze.
To przykładowy zestaw warzyw, który możesz wykorzystać do przygotowania tego dania. Skomponuj swoje ulubione smaki dodając warzywa, które lubisz np. ziemniaki, kalafior, pędy bambusa, pieczarki, zieloną fasolkę itd. Niezbędne są następujące składniki: mleko kokosowe, woda, liście limonki kaffir, bazylia, kolendra i sos sojowy lub sos rybny.
Cebule drobno posiekaj. Marchewkę pokrój w drobne słupki, bakłażana w drobną kostkę, groszek cukrowy na mniejsze części, a boczniaki w paski. Szczypior, świeżą kolendrę i bazylię posiekaj, odstaw w osobnej miseczce, wykorzystasz je na sam koniec.
Do curry będzie potrzebny wcześniej ugotowany ryż. Opcjonalnie można do niego również dodać pierś z kurczaka lub krewetki.
Na rozgrzaną dużą patelnię wlej cztery łyżki oleju i przesmaż przygotowaną pastę curry.
Następnie dodaj pokrojone w cienkie paski filety z kurczaka, albo krewetki. Wymieszaj z pastą curry i smaż 2-3 minuty. Jeżeli chcesz przygotować danie wegetariańskie opuść ten etap.
Dodaj wszystkie warzywa i przyprawy, wymieszaj energicznie.
Wlej mleko kokosowe i wodę. Duś około 20 minut, często mieszając.
Na koniec dodaj posiekaną bazylię, kolendrę i szczypiorek. Jeżeli jest taka potrzeba, dopraw solą.
Podawaj z ryżem. Smacznego!