Czerwone Tajskie Curry

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyIntermediate

Yields6 Servings
Prep Time25 minsCook Time20 minsTotal Time45 mins

Pasta curry
 2 papryczki chilli
 3 cm imbiru
 1 szalotka
 3 ząbki czosnku
 1 liść limonki kaffir
 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
 4 łyżki oleju do smażenia
 1/2 łyżeczki każdej przyprawy: kuminu, nasion kolendry i soli
Warzywa
 1 mały bakłażan
 1 cebula
 1 marchewka
 4 boczniaki
 pół szklanki mrożonego groszku
 garść groszku cukrowego
 1 pęczek szczypiorku
 kilka gałązek świeżej kolendry i bazylii
 3 liście limonki kaffir
 400 ml mleka kokosowego
 400 ml wody
 2 łyżki sosu sojowego lub sosu rybnego
Dodatki
 pierś z kurczaka lub krewetki
 ryż

Pasta curry
1

Przygotuj składniki. Z chilli usuń pestki i drobno posiekaj. Obierz imbir, szalotkę, również drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.

2

Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu na gładką masę, albo zmiksuj w blenderze.

Warzywa
3

To przykładowy zestaw warzyw, który możesz wykorzystać do przygotowania tego dania. Skomponuj swoje ulubione smaki dodając warzywa, które lubisz np. ziemniaki, kalafior, pędy bambusa, pieczarki, zieloną fasolkę itd. Niezbędne są następujące składniki: mleko kokosowe, woda, liście limonki kaffir, bazylia, kolendra i sos sojowy lub sos rybny.

4

Cebule drobno posiekaj. Marchewkę pokrój w drobne słupki, bakłażana w drobną kostkę, groszek cukrowy na mniejsze części, a boczniaki w paski. Szczypior, świeżą kolendrę i bazylię posiekaj, odstaw w osobnej miseczce, wykorzystasz je na sam koniec.

Dodatki
5

Do curry będzie potrzebny wcześniej ugotowany ryż. Opcjonalnie można do niego również dodać pierś z kurczaka lub krewetki.

Przygotowanie
6

Na rozgrzaną dużą patelnię wlej cztery łyżki oleju i przesmaż przygotowaną pastę curry.

7

Następnie dodaj pokrojone w cienkie paski filety z kurczaka, albo krewetki. Wymieszaj z pastą curry i smaż 2-3 minuty. Jeżeli chcesz przygotować danie wegetariańskie opuść ten etap.

8

Dodaj wszystkie warzywa i przyprawy, wymieszaj energicznie.

9

Wlej mleko kokosowe i wodę. Duś około 20 minut, często mieszając.

10

Na koniec dodaj posiekaną bazylię, kolendrę i szczypiorek. Jeżeli jest taka potrzeba, dopraw solą.

11

Podawaj z ryżem. Smacznego!

Ingredients

Pasta curry
 2 papryczki chilli
 3 cm imbiru
 1 szalotka
 3 ząbki czosnku
 1 liść limonki kaffir
 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
 4 łyżki oleju do smażenia
 1/2 łyżeczki każdej przyprawy: kuminu, nasion kolendry i soli
Warzywa
 1 mały bakłażan
 1 cebula
 1 marchewka
 4 boczniaki
 pół szklanki mrożonego groszku
 garść groszku cukrowego
 1 pęczek szczypiorku
 kilka gałązek świeżej kolendry i bazylii
 3 liście limonki kaffir
 400 ml mleka kokosowego
 400 ml wody
 2 łyżki sosu sojowego lub sosu rybnego
Dodatki
 pierś z kurczaka lub krewetki
 ryż

Directions

Pasta curry
1

Przygotuj składniki. Z chilli usuń pestki i drobno posiekaj. Obierz imbir, szalotkę, również drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.

2

Wszystkie składniki utrzyj w moździerzu na gładką masę, albo zmiksuj w blenderze.

Warzywa
3

To przykładowy zestaw warzyw, który możesz wykorzystać do przygotowania tego dania. Skomponuj swoje ulubione smaki dodając warzywa, które lubisz np. ziemniaki, kalafior, pędy bambusa, pieczarki, zieloną fasolkę itd. Niezbędne są następujące składniki: mleko kokosowe, woda, liście limonki kaffir, bazylia, kolendra i sos sojowy lub sos rybny.

4

Cebule drobno posiekaj. Marchewkę pokrój w drobne słupki, bakłażana w drobną kostkę, groszek cukrowy na mniejsze części, a boczniaki w paski. Szczypior, świeżą kolendrę i bazylię posiekaj, odstaw w osobnej miseczce, wykorzystasz je na sam koniec.

Dodatki
5

Do curry będzie potrzebny wcześniej ugotowany ryż. Opcjonalnie można do niego również dodać pierś z kurczaka lub krewetki.

Przygotowanie
6

Na rozgrzaną dużą patelnię wlej cztery łyżki oleju i przesmaż przygotowaną pastę curry.

7

Następnie dodaj pokrojone w cienkie paski filety z kurczaka, albo krewetki. Wymieszaj z pastą curry i smaż 2-3 minuty. Jeżeli chcesz przygotować danie wegetariańskie opuść ten etap.

8

Dodaj wszystkie warzywa i przyprawy, wymieszaj energicznie.

9

Wlej mleko kokosowe i wodę. Duś około 20 minut, często mieszając.

10

Na koniec dodaj posiekaną bazylię, kolendrę i szczypiorek. Jeżeli jest taka potrzeba, dopraw solą.

11

Podawaj z ryżem. Smacznego!

Czerwone Tajskie Curry
(Visited 86 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *