Gołąbki z farszem warzywno-mięsnym

Lubicie gołąbki? To dość pracochłonna potrawa, ale jak przyjemnie się potem ją je… mniam… z sosem pomidorowym, albo pieczarkowym… Nie przepadam za mięsem i dlatego lubię farsz warzywny z dodatkiem mięsa. Wykorzystuję do tego warzywa z rosołu, ale można dodać też surowe, wszystko się smacznie upiecze w piekarniku. Warzywa mieszam z ugotowanym ryżem arborio, bo jest odpowiednio kleisty i miękki. Pamiętam jak moja mama wybierała w warzywniaku kapustę na gołąbki, oglądała główki i mówiła, że musi być płaska, wtedy dobrze zdejmują się liście. Teraz można kupić specjalną kapustę na gołąbki,  wygląda jak dysk. Raz robiłam z niej gołąbki, ale nie byłam zadowolona, bo była za delikatna i się rwała. Wybieram więc płaskie główki ze zwykłych odmian, tradycyjnie, jak moja mama.  

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyIntermediate

Yields30 Servings
Prep Time30 minsCook Time1 hr 30 minsTotal Time2 hrs

 1 główka włoskiej kapusty
 1 kg łopatki wieprzowej
 2 cebule
 2 ząbki czosnku
 warzywa z rosołu: marchewka, seler, pietruszka
 400 g ryżu arborio
 1 l bulionu
 2 łyżki oleju
 2 łyżki sproszkowanej czerwonej papryki
 4 listki laurowe
 1 łyżka soli
 1 łyżeczka mielonego pieprzu
 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu

1

Obrać cebulę i czosnek, pokroić, podsmażyć na oleju. Wypłukać ryż i ugotować.

2

Zmielić mięso, warzywa i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Dodać ugotowany ryż, sól, mielony pieprz, paprykę w proszku i dobrze wszystko wymieszać.

3

Usunąć głąb z kapusty. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę i obgotować. Kapusta włoska jest delikatna, dlatego nie powinno to trwać dłużej niż 2-3 minuty na każdą warstwę. Liście zdejmować po kolei i odkładać na talerzu.

4

Przygotować liście kapusty. Usunąć grube, wystające nerwy. Uważać, żeby nie przerwać liścia.

5

Nakładać porcję farszu. Zawinąć farsz tylną częścią liścia, następnie zagiąć boki do środka i zawinąć do końca.

6

Ułożyć gołąbki w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Zalać gorącym bulionem, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty. Piec w temperaturze 180*C półtorej godziny. Po upływie czasu, zostawić do ostygnięcia w piekarniku. Najlepiej smakuje z sosem pomidorowym.

Ingredients

 1 główka włoskiej kapusty
 1 kg łopatki wieprzowej
 2 cebule
 2 ząbki czosnku
 warzywa z rosołu: marchewka, seler, pietruszka
 400 g ryżu arborio
 1 l bulionu
 2 łyżki oleju
 2 łyżki sproszkowanej czerwonej papryki
 4 listki laurowe
 1 łyżka soli
 1 łyżeczka mielonego pieprzu
 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu

Directions

1

Obrać cebulę i czosnek, pokroić, podsmażyć na oleju. Wypłukać ryż i ugotować.

2

Zmielić mięso, warzywa i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Dodać ugotowany ryż, sól, mielony pieprz, paprykę w proszku i dobrze wszystko wymieszać.

3

Usunąć głąb z kapusty. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę i obgotować. Kapusta włoska jest delikatna, dlatego nie powinno to trwać dłużej niż 2-3 minuty na każdą warstwę. Liście zdejmować po kolei i odkładać na talerzu.

4

Przygotować liście kapusty. Usunąć grube, wystające nerwy. Uważać, żeby nie przerwać liścia.

5

Nakładać porcję farszu. Zawinąć farsz tylną częścią liścia, następnie zagiąć boki do środka i zawinąć do końca.

6

Ułożyć gołąbki w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Zalać gorącym bulionem, dodać liście laurowe, pieprz ziarnisty. Piec w temperaturze 180*C półtorej godziny. Po upływie czasu, zostawić do ostygnięcia w piekarniku. Najlepiej smakuje z sosem pomidorowym.

Gołąbki z warzywami i mięsem

(Visited 339 times, 1 visits today)