Shakshuka (szakszuka) to danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej składające się z sosu pomidorowego i jajek sadzonych. Idealnie nadaje się na śniadanie, ale jest również świetne na każdą porę dnia. Kluczem do najlepszej wersji tej potrawy jest zrównoważenie kwasowości, pikanterii i słodyczy jej składników.
Z czego składa się shakshuka?
Podstawowymi składnikami shakshuki są pomidory, papryka, cebula, czosnek i jajka. Generalnie możesz poprzestać tylko na tym, naprawdę da się zjeść. Jeżeli jednak szukasz potrawy o głębokim i bogatym aromacie, to zadbaj o odpowiedni bukiet przypraw i dodatki. To jest klucz do najlepszej wersji tego dania. Skorzystaj z niniejszego przepisu, albo zainspiruj się nim i stwórz własną, ulubioną kompozycję smaków.
Jakie przyprawy dodać do shakshuki?
Aby zrównoważyć słodycz pomidorów i słodkiej papryki należy dodać im trochę pikanterii. Przygotuj więc porcję chilli, może być świeża, albo marynowana. Najczęściej to danie przyprawia się mielonym kminkiem, świeżym czosnkiem, solą i pieprzem, oraz pieprzem cayenne. Jeżeli dodasz kurkumę i kolendrę potrawa nabierze orientalnego charakteru. Eksperymentuj i próbuj, bo na tym etapie możesz wypracować swój ulubiony zestaw przypraw i przygotować swoją indywidualną wersję shakshuki.
Dodatki do shakshuki
Idealnym składnikiem, dopełniającym smak tej potrawy, jest dla mnie ser feta: lekko słony, kremowy i aksamitny. Świetnie równoważy ostrość chilli. Aby danie było pięknie wykończone i kompletne, dodaj posiekaną natkę pietruszki, kolendrę lub szczypiorek. Mimo, że potrawa jest sycąca, to na duży głód przygotuj sobie dodatkowo pieczywo. Może to być na przykład kawałek bagietki, którą doskonale wyjada się każdy sos.
Zapoznaj się z moim ulubionym przepisem na shakshukę. Przeprowadzę Cię po nim krok po kroku. Zobaczysz, jakie to proste!
Przepis na shakshukę krok po kroku

Przygotuj składniki.
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Papryki umyj, wydrąż pestki i pokrój w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, paprykę i smaż, aż zmiękną, około 5 minut.
Przyprawy wymieszaj, ziarna kolendry najlepiej rozetrzeć w moździerzu. Czosnek przeciśnij przez praskę, a papryczki chipotle lub chilli drobno posiekaj.
Rozgarnij warzywa na patelni, dodaj przyprawy i przesmaż je przez chwilę. Nabiorą wyrazistych aromatów.
Następnie dodaj liście laurowe, przecier pomidorowy, pokrojone pomidory, wodę i papryczki chipotle. Wymieszaj i duś 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zrób cztery wgłębienia i wbij do nich jajka. Przykryj pokrywką, zmniejsz temperaturę i poczekaj, aż białka się zetną, około 4-6 minut. W zależności, czy lubisz płynne żółtka, czy ścięte, wydłuż lub skróć czas duszenia.
Rozdrobnij na wierzchu ser feta, posyp posiekaną natką pietruszki i gotowe! Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki.
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Papryki umyj, wydrąż pestki i pokrój w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, paprykę i smaż, aż zmiękną, około 5 minut.
Przyprawy wymieszaj, ziarna kolendry najlepiej rozetrzeć w moździerzu. Czosnek przeciśnij przez praskę, a papryczki chipotle lub chilli drobno posiekaj.
Rozgarnij warzywa na patelni, dodaj przyprawy i przesmaż je przez chwilę. Nabiorą wyrazistych aromatów.
Następnie dodaj liście laurowe, przecier pomidorowy, pokrojone pomidory, wodę i papryczki chipotle. Wymieszaj i duś 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zrób cztery wgłębienia i wbij do nich jajka. Przykryj pokrywką, zmniejsz temperaturę i poczekaj, aż białka się zetną, około 4-6 minut. W zależności, czy lubisz płynne żółtka, czy ścięte, wydłuż lub skróć czas duszenia.
Rozdrobnij na wierzchu ser feta, posyp posiekaną natką pietruszki i gotowe! Smacznego!