To danie pięknie wygląda i tak też smakuje. Pieczony bakłażan nasączony aromatyczną oliwą podany z sosem jogurtowym ze świeżymi ziołami i obsypany, jak klejnotami, rubinowymi pestkami granatu to bardzo prosta, ale jakże wykwintna potrawa! Smakuje zarówno podawana na ciepło, jak i na zimno.

Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na 200*C. Czosnek wyciśnij do oliwy i wymieszaj.
Bakłażana pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm.
Na blaszce do pieczenia połóż arkusz papieru do pieczenia i ułóż na nim plastry bakłażana. Oprósz bakłażany solą i posmaruj obficie oliwą z czosnkiem. Następnie wstaw do piekarnika na górny ruszt na 10 minut. Po upływie czasu, przewróć plastry na drugą stronę i posmaruj resztą oliwy. Piecz kolejne 10 minut.
Przygotuj składniki do sosu jogurtowego. Możesz użyć świeżych ziół, które zaproponowałam, ale również możesz przygotować swoją ulubioną kompozycję. Bardzo lubię dodawać latem do sosów świeżą miętę, albo posiekaną do jogurtu, albo na koniec położyć kilka małych listków na bakłażanach.
Do jogurtu dodaj posiekane zioła, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Wymieszaj wszystkie składniki. Jeżeli lubisz, możesz dodać jeszcze więcej ziół.
Przekrój owoc granatu i wytrząśnij z niego pestki.
Połóż na talerzu kilka plastrów upieczonego bakłażana. Nałóż na nie obfite porcje sosu jogurtowego, a następnie posyp pestkami granatu, kiełkami i podawaj. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na 200*C. Czosnek wyciśnij do oliwy i wymieszaj.
Bakłażana pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm.
Na blaszce do pieczenia połóż arkusz papieru do pieczenia i ułóż na nim plastry bakłażana. Oprósz bakłażany solą i posmaruj obficie oliwą z czosnkiem. Następnie wstaw do piekarnika na górny ruszt na 10 minut. Po upływie czasu, przewróć plastry na drugą stronę i posmaruj resztą oliwy. Piecz kolejne 10 minut.
Przygotuj składniki do sosu jogurtowego. Możesz użyć świeżych ziół, które zaproponowałam, ale również możesz przygotować swoją ulubioną kompozycję. Bardzo lubię dodawać latem do sosów świeżą miętę, albo posiekaną do jogurtu, albo na koniec położyć kilka małych listków na bakłażanach.
Do jogurtu dodaj posiekane zioła, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Wymieszaj wszystkie składniki. Jeżeli lubisz, możesz dodać jeszcze więcej ziół.
Przekrój owoc granatu i wytrząśnij z niego pestki.
Połóż na talerzu kilka plastrów upieczonego bakłażana. Nałóż na nie obfite porcje sosu jogurtowego, a następnie posyp pestkami granatu, kiełkami i podawaj. Smacznego!