Pieczony Bakłażan z Sosem Jogurtowym

AuthorMałgośkaCategory, DifficultyBeginner

To danie pięknie wygląda i tak też smakuje. Pieczony bakłażan nasączony aromatyczną oliwą podany z sosem jogurtowym ze świeżymi ziołami i obsypany, jak klejnotami, rubinowymi pestkami granatu to bardzo prosta, ale jakże wykwintna potrawa! Smakuje zarówno podawana na ciepło, jak i na zimno.

bakłażan pieczony

Yields2 Servings
Prep Time5 minsCook Time20 minsTotal Time25 mins

 1 duży bakłażan
 1 ząbek czosnku
 6 łyżek oliwy
 sól do smaku
Sos jogurtowy
 200 ml gęstego jogurtu
 3 łyżki świeżych, posiekanych ziół: pietruszka, koper, bazylia, mięta
 1 ząbek czosnku
 sól i pieprz do smaku
Dodatki
 nasiona granatu
 kiełki np. słonecznika, rzodkiewki

Pieczenie bakłażana
1

Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na 200*C. Czosnek wyciśnij do oliwy i wymieszaj.

składniki pieczony bakłażan

2

Bakłażana pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm.

bakłażan

3

Na blaszce do pieczenia połóż arkusz papieru do pieczenia i ułóż na nim plastry bakłażana. Oprósz bakłażany solą i posmaruj obficie oliwą z czosnkiem. Następnie wstaw do piekarnika na górny ruszt na 10 minut. Po upływie czasu, przewróć plastry na drugą stronę i posmaruj resztą oliwy. Piecz kolejne 10 minut.

bakłażan smarowany oliwą

Sos jogurtowy ze świeżymi ziołami
4

Przygotuj składniki do sosu jogurtowego. Możesz użyć świeżych ziół, które zaproponowałam, ale również możesz przygotować swoją ulubioną kompozycję. Bardzo lubię dodawać latem do sosów świeżą miętę, albo posiekaną do jogurtu, albo na koniec położyć kilka małych listków na bakłażanach.

składniki na sos jogurtowy

5

Do jogurtu dodaj posiekane zioła, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.

zioła do oliwy

6

Wymieszaj wszystkie składniki. Jeżeli lubisz, możesz dodać jeszcze więcej ziół.

sos jogurtowy z ziołami

7

Przekrój owoc granatu i wytrząśnij z niego pestki.

owoc granatu

8

Połóż na talerzu kilka plastrów upieczonego bakłażana. Nałóż na nie obfite porcje sosu jogurtowego, a następnie posyp pestkami granatu, kiełkami i podawaj. Smacznego!

bakłażan z nasionami granatu

Ingredients

 1 duży bakłażan
 1 ząbek czosnku
 6 łyżek oliwy
 sól do smaku
Sos jogurtowy
 200 ml gęstego jogurtu
 3 łyżki świeżych, posiekanych ziół: pietruszka, koper, bazylia, mięta
 1 ząbek czosnku
 sól i pieprz do smaku
Dodatki
 nasiona granatu
 kiełki np. słonecznika, rzodkiewki

Directions

Pieczenie bakłażana
1

Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na 200*C. Czosnek wyciśnij do oliwy i wymieszaj.

składniki pieczony bakłażan

2

Bakłażana pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm.

bakłażan

3

Na blaszce do pieczenia połóż arkusz papieru do pieczenia i ułóż na nim plastry bakłażana. Oprósz bakłażany solą i posmaruj obficie oliwą z czosnkiem. Następnie wstaw do piekarnika na górny ruszt na 10 minut. Po upływie czasu, przewróć plastry na drugą stronę i posmaruj resztą oliwy. Piecz kolejne 10 minut.

bakłażan smarowany oliwą

Sos jogurtowy ze świeżymi ziołami
4

Przygotuj składniki do sosu jogurtowego. Możesz użyć świeżych ziół, które zaproponowałam, ale również możesz przygotować swoją ulubioną kompozycję. Bardzo lubię dodawać latem do sosów świeżą miętę, albo posiekaną do jogurtu, albo na koniec położyć kilka małych listków na bakłażanach.

składniki na sos jogurtowy

5

Do jogurtu dodaj posiekane zioła, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.

zioła do oliwy

6

Wymieszaj wszystkie składniki. Jeżeli lubisz, możesz dodać jeszcze więcej ziół.

sos jogurtowy z ziołami

7

Przekrój owoc granatu i wytrząśnij z niego pestki.

owoc granatu

8

Połóż na talerzu kilka plastrów upieczonego bakłażana. Nałóż na nie obfite porcje sosu jogurtowego, a następnie posyp pestkami granatu, kiełkami i podawaj. Smacznego!

bakłażan z nasionami granatu

Pieczony Bakłażan z Sosem Jogurtowym
(Visited 235 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *