Jeżeli lubicie wyrazisty smak papryki, to ta zupa na pewno będzie Wam smakowała. Pieczona papryka pięknie pachnie, jest świetną bazą do robienia różnego rodzaju sosów i past. Przygotowana z niej gorąca zupa z dodatkiem chilli fantastycznie rozgrzewa i pobudza. Przygotujcie sobie do niej grzanek i świeżo zmielony pieprz. Jest moc!
Zupa krem z pieczonej papryki na gorąco z grzankami, albo na upał mocno schłodzona z dodatkiem zielonego ogórka i szczypiorku jest świetna!

Nastawić piekarnik na 200*C.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić, podsmażyć na oleju do miękkości. Następnie, cebulę z czosnkiem obsypać mąką i wymieszać. Dolać szklankę bulionu, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut.
Paprykę przekroić na pół i oczyścić z pestek. Piec w piekarniku około 20 minut. Gorące papryki umieścić w worku foliowym, szczelnie zamknąć, pozostawić do przestygnięcia. Jeszcze ciepłe obierać ze skórki.
Wszystkie składniki razem zmiksować i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli.
Ingredients
Directions
Nastawić piekarnik na 200*C.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić, podsmażyć na oleju do miękkości. Następnie, cebulę z czosnkiem obsypać mąką i wymieszać. Dolać szklankę bulionu, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut.
Paprykę przekroić na pół i oczyścić z pestek. Piec w piekarniku około 20 minut. Gorące papryki umieścić w worku foliowym, szczelnie zamknąć, pozostawić do przestygnięcia. Jeszcze ciepłe obierać ze skórki.
Wszystkie składniki razem zmiksować i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli.