Zupa Krem z Pieczonej Papryki

Jeżeli lubicie wyrazisty smak papryki, to ta zupa na pewno będzie Wam smakowała. Pieczona papryka pięknie pachnie, jest świetną bazą do robienia różnego rodzaju sosów i past. Przygotowana z niej gorąca zupa z dodatkiem chilli fantastycznie rozgrzewa i pobudza. Przygotujcie sobie do niej grzanek i świeżo zmielony pieprz. Jest moc!

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Zupa krem z pieczonej papryki na gorąco z grzankami, albo na upał mocno schłodzona z dodatkiem zielonego ogórka i szczypiorku jest świetna!

Yields4 Servings
Prep Time30 minsCook Time10 minsTotal Time40 mins

 4 czerwone papryki
 1 żółta papryka
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 l rosołu
 1 łyżka mąki
 sól, pieprz, chilli do smaku

1

Nastawić piekarnik na 200*C.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić, podsmażyć na oleju do miękkości. Następnie, cebulę z czosnkiem obsypać mąką i wymieszać. Dolać szklankę bulionu, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut.

2

Paprykę przekroić na pół i oczyścić z pestek. Piec w piekarniku około 20 minut. Gorące papryki umieścić w worku foliowym, szczelnie zamknąć, pozostawić do przestygnięcia. Jeszcze ciepłe obierać ze skórki.

3

Wszystkie składniki razem zmiksować i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli.

Ingredients

 4 czerwone papryki
 1 żółta papryka
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 l rosołu
 1 łyżka mąki
 sól, pieprz, chilli do smaku

Directions

1

Nastawić piekarnik na 200*C.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić, podsmażyć na oleju do miękkości. Następnie, cebulę z czosnkiem obsypać mąką i wymieszać. Dolać szklankę bulionu, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut.

2

Paprykę przekroić na pół i oczyścić z pestek. Piec w piekarniku około 20 minut. Gorące papryki umieścić w worku foliowym, szczelnie zamknąć, pozostawić do przestygnięcia. Jeszcze ciepłe obierać ze skórki.

3

Wszystkie składniki razem zmiksować i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli.

Zupa z pieczonej papryki

(Visited 81 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *