Kapuśniak, czy może być romantyczny?

Kiedy mój mąż umawiał się ze mną na randki, to często chodziliśmy do jednej takiej restauracji w naszym rodzinnym mieście… na kapuśniak. Gorący, odpowiednio kwaśny ze smażonymi ziemniakami i boczkiem, posypany żółtym serem, który ciągnął się przyjemnie, roztopiony od gorąca. Pyszny! A Wy co jedliście na randkach? 🙂 Dzisiaj, jak robię kapuśniak, to siłą rzeczy nie może być inny. Bazą tej zupy jest dobrej jakości kiszona kapusta. I zwróćcie uwagę, czy kupujecie naprawdę kiszoną, czy kwaszoną kapustę. Ta druga ma mniej właściwości prozdrowotnych, jest zalewana octem i nie jest tak smaczna jak tradycyjnie kiszona. Kroję gotowany boczek w kostkę, podsmażam na patelni, razem z drobno pokrojoną cebulą, potem dodaję kiszoną kapustę i zalewam bulionem. Ziemniaki wcześniej obgotowuję w wodzie, a potem, pokrojone w plasterki, podsmażam na oleju na złocisty kolor. Kiedy kapuśniak jest już na talerzu, nakładam ziemniaki, na to ser żółty: goudę, mozzarellę lub cheddar, starty na tarce o grubych oczkach. Na koniec oprószam świeżo zmielonym pieprzem. Zanim zupa lekko przestygnie, ser się romantycznie roztapia … nie wiem tylko, czy od gorącego kapuśniaka, czy gorącej atmosfery … 😉

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields8 Servings
Prep Time15 minsCook Time40 minsTotal Time55 mins

 400 g kiszonej kapusty
 1,50 l bulionu
 3 ziemniaki
 60 g wędzonego boczku
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 sól, pieprz, liść laurowy
 100 g sera mozzarella

1

Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Posiekać drobno cebulę, dodać do boczku i podsmażyć.

2

Kiszoną kapustę posiekać i dodać do boczku z cebulą. Smażyć 3 minuty, następnie podlać szklanką bulionu i dusić 20 minut. Dolać resztę bulionu, przeciśnięty przez praskę czosnek i liść laurowy. Gotować kolejne 20 minut.
Ziemniaki pokroić na plasterki, zalać wrzątkiem i gotować przez 10 minut. Odcedzić. Podsmażyć na patelni na złoty kolor.

3

Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z podsmażonymi ziemniakami i mozzarellą. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i zieloną pietruszką.

Ingredients

 400 g kiszonej kapusty
 1,50 l bulionu
 3 ziemniaki
 60 g wędzonego boczku
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 sól, pieprz, liść laurowy
 100 g sera mozzarella

Directions

1

Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Posiekać drobno cebulę, dodać do boczku i podsmażyć.

2

Kiszoną kapustę posiekać i dodać do boczku z cebulą. Smażyć 3 minuty, następnie podlać szklanką bulionu i dusić 20 minut. Dolać resztę bulionu, przeciśnięty przez praskę czosnek i liść laurowy. Gotować kolejne 20 minut.
Ziemniaki pokroić na plasterki, zalać wrzątkiem i gotować przez 10 minut. Odcedzić. Podsmażyć na patelni na złoty kolor.

3

Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z podsmażonymi ziemniakami i mozzarellą. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i zieloną pietruszką.

Kapuśniak

(Visited 101 times, 1 visits today)