Poznaj mój najlepszy przepis na chłodnik z botwinki. To moja ulubiona zupa na majówkę.
Kiedy przygrzewa majowe słońce, to wtedy najlepszy jest orzeźwiający chłodnik z botwinki na kefirze. Zmiksowany kefir jest kwaskowy, puszysty i lekki, to moja ulubiona wersja chłodnika. Do tego bukiet świeżych warzyw i mamy rześką, kolorową miskę witamin do weekendowego grilla. Spróbujcie!

Przygotuj składniki. Ugotuj na twardo potrzebną ilość jajek. Wyciśnij sok z cytryny.
Posiekaj botwinkę, zalej niewielką ilością osolonej wody, dodaj sok z cytryny i zagotuj. Gotuj około 5 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Ogórki obierz i wydrąż pestki. Posiekaj resztę warzyw.
Kefir wlej do wysokiego naczynia i ubij.
Do kefiru dodaj wszystkie warzywa i wymieszaj. Botwinkę dodaj z wodą w której się gotowała. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki, żeby się schłodził.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Ugotuj na twardo potrzebną ilość jajek. Wyciśnij sok z cytryny.
Posiekaj botwinkę, zalej niewielką ilością osolonej wody, dodaj sok z cytryny i zagotuj. Gotuj około 5 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Ogórki obierz i wydrąż pestki. Posiekaj resztę warzyw.
Kefir wlej do wysokiego naczynia i ubij.
Do kefiru dodaj wszystkie warzywa i wymieszaj. Botwinkę dodaj z wodą w której się gotowała. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki, żeby się schłodził.