Chrupiący podpłomyk z ziemniakami

Na kuchni węglowej u mojej babci robiłam dwie pyszne rzeczy: podpłomyki z resztek ciasta na makaron i opiekane plasterki ziemniaków. Dzisiaj połączyłam te smaki i przygotowałam moim dzieciom mega chrupiącą przekąskę.

Upiekłam w piekarniku podpłomyki, które aromatyzowałam świeżym lubczykiem (przepis poniżej). Następnie posmarowałam jego powierzchnię olejem z posiekanym świeżym rozmarynem i czosnkiem. Te przyprawy świetnie komponują się z ziemniakami, które pokroiłam na cieniutkie plasterki, jak na chipsy i rozłożyłam na podpłomyku. Dodałam jeszcze mięciutką, poszarpaną wołowinę, która została mi z obiadu, a na koniec rozłożyłam plasterki żółtego sera. Wszystko zapiekłam 20 minut w piekarniku w temperaturze 200*C. Tak zapieczony podpłomyk nieziemsko chrupie! Do tego jeszcze kleks z kwaśniej śmietany, albo keczupu i można się zajadać.

To tylko jeden z pomysłów, w jaki sposób można wykorzystać podpłomyk, spróbujcie skomponować swoją wersję. Tutaj nie ma ograniczeń, można dodać tylko same warzywa bez mięsa, albo pyszne sery, nie tylko twarde np. kozi, albo feta. Fajne jest to, że ciasto można aromatyzować różnymi ziołami, zarówno świeżymi, jak i suszonymi, tak jak lubicie.

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields2 Servings
Prep Time6 minsCook Time8 minsTotal Time14 mins

 150 g mąki pszennej
 50 ml mleka
 szczypta soli
 gałązka świeżego lubczyku (albo łyżeczka suszonego)

1

Przygotuj składniki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200*C. Lubczyk drobno posiekaj.

2

Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto.

3

Podziel ciasto na dwa kawałki i cienko rozwałkuj.

4

Piecz w piekarniku 8 minut, 4 minuty z jednej strony, obróć i piecz kolejne 4 minuty. Podpłomyk możesz również upiec na suchej patelni, jeżeli zrumieni się z jednej strony przewróć go na drugą.

Ingredients

 150 g mąki pszennej
 50 ml mleka
 szczypta soli
 gałązka świeżego lubczyku (albo łyżeczka suszonego)

Directions

1

Przygotuj składniki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200*C. Lubczyk drobno posiekaj.

2

Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto.

3

Podziel ciasto na dwa kawałki i cienko rozwałkuj.

4

Piecz w piekarniku 8 minut, 4 minuty z jednej strony, obróć i piecz kolejne 4 minuty. Podpłomyk możesz również upiec na suchej patelni, jeżeli zrumieni się z jednej strony przewróć go na drugą.

Podpłomyk z Lubczykiem

(Visited 444 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *