Babeczki Marchewkowe

Warzywne ciasta i desery są dla mnie genialne! Poczucie, że jedząc coś słodkiego, jemy jednocześnie coś zdrowego załatwia wszystko. Zero wyrzutów sumienia! Jeszcze chętniej piekę je dzieciom, a szczególnie mojemu najmłodszemu, który warzyw, jako takich, nie lubi jeść. W sklepie cały warzywniak wpakuje mi do kosza, świetnie zna wszystkie nazwy, ale w domu to tylko do zabawy…

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields16 Servings
Prep Time25 minsCook Time10 minsTotal Time35 mins

 500 g mąki
 200 g cukru
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki soli
 2 jajka
 125 ml oleju
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 3 marchewki
 150 g podsmażonych jabłek
 250 ml pokrojonego ananasa z sokiem
Składniki

1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180*C. Do foremek na na babeczki włożyć papilotki. Podsmażyć dwa pokrojone jabłka z odrobiną wody i szczyptą cukru. Można wykorzystać również gotowy mus jabłkowy. Zetrzeć na grubych oczkach marchewkę. Odsączyć ananasa z soku, zachować płyn.

2

W misce mieszamy: przesianą mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon.

3

W drugim naczyniu mieszamy: jajka, olej, ekstrakt z wanilii i sok z ananasa.

4

Do suchych składników dodajemy płynne, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojonego ananasa, podsmażone jabłka i startą marchewkę. Łączymy dobrze składniki i przekładamy do foremek.

5

Babeczki piec około 10 min., przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem, czy dobrze się upiekły. Gdy wystygną, udekorować kremem z serka mascarpone.

Ingredients

 500 g mąki
 200 g cukru
 1 łyżeczka sody
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki soli
 2 jajka
 125 ml oleju
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 3 marchewki
 150 g podsmażonych jabłek
 250 ml pokrojonego ananasa z sokiem
Składniki

Directions

1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180*C. Do foremek na na babeczki włożyć papilotki. Podsmażyć dwa pokrojone jabłka z odrobiną wody i szczyptą cukru. Można wykorzystać również gotowy mus jabłkowy. Zetrzeć na grubych oczkach marchewkę. Odsączyć ananasa z soku, zachować płyn.

2

W misce mieszamy: przesianą mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon.

3

W drugim naczyniu mieszamy: jajka, olej, ekstrakt z wanilii i sok z ananasa.

4

Do suchych składników dodajemy płynne, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojonego ananasa, podsmażone jabłka i startą marchewkę. Łączymy dobrze składniki i przekładamy do foremek.

5

Babeczki piec około 10 min., przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem, czy dobrze się upiekły. Gdy wystygną, udekorować kremem z serka mascarpone.

Babeczki Marchewkowe

(Visited 112 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *