Chcesz zrzucić trochę kilogramów? Pomoże Ci Pierdnięcie Diabła!

Jeżeli dbasz o linię, to ten przepis musisz po prostu mieć! Pyszny, ciężki, ciemny, lekko słodkawy i bogaty w aromaty chleb żytni typu pumpernikiel. Jest zdrowy i sycący, dlatego w dłuższej perspektywie pozwoli zrzucić Ci trochę kilogramów. Trzeba spożywać go jednak z umiarem, bo w większej ilości może powodować wzdęcia. Stąd też wywodzi się właśnie nazwa tego pieczywa: „pumpern” (niem.) – wzdęcia, „Nikel” (niem.) – imię szatana, demon (za Wikipedia). Zatem, pumpernikiel to nic innego, jak „farting devil”… wszystko jasne 😉 Nie przypadkowo znajdziecie w tym przepisie kminek, ma właśnie za zadanie tę dolegliwość łagodzić. Jest wiele przepisów na zrobienie pumernikla, ja wybrałam przepis z magazynu Allrecipes, cenię go przede wszystkim za puszystą konsystencję i przepiękny aromat, który rozchodzi się po całym domu już w trakcie pieczenia chleba. Kawa, melasa, kminek, kakao, te dodatki wzbogacają walory smakowe i nadają mu piękny czekoladowy kolor. Smakuje zarówno na słono, możecie zjeść z nim wszystko co lubicie, świetny jest też z konfiturą, spróbujcie z morelową, pycha!

Kromka pumpernikla z twarożkiem, sardynkami w pomidorach i ogórkiem kiszonym

Żytnie pieczywo ma wiele walorów prozdrowotnych, dostarcza organizmowi witamin, w szczególności z grupy B i mikroelementów: żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, a także cynk i mangan, a zawarty w nim błonnik rozpuszczalny wspiera odporność i pracę jelit. Przy okazji podrzucam Wam ciekawostkę, polscy naukowcy opracowują recepturę żytniego batonu i bułki, dla osób prowadzących siedzący, biurowy, tryb życia. Mają pomóc osobom z otłuszczoną wątrobą, z nadwagą, wspierać mikrobiotę jelitową i pomagać w zaparciach, dodatkowo lepsze funkcjonowanie układu pokarmowego ma poprawiać również nastrój. Właściwości prozdrowotne żytniego pieczywa są potwierdzone naukowo, dlatego warto wprowadzić je na stałe do swojej diety. https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C80297%2Cszczecin-naukowcy-opracowali-batony-i-bulki-min-dla-osob-prowadzacych

Polecam ten przepis, jestem przekonana, że chleb przypadnie Wam do gustu, bo ma dość puszystą konsystencję, jak na żytnie pieczywo i smakuje wybornie. Smacznie i zdrowo!

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields1 Serving
Prep Time1 hr 50 minsCook Time40 minsTotal Time2 hrs 30 mins

 1,50 łyżeczki suchych drożdży
 300 g pszennej mąki chlebowej typ 750
 100 g mąki żytniej chlebowej typ 2000
 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 300 ml wody
 1 łyżka oleju
 1,50 łyżka melasy
 1 łyżeczka soli
 3 łyżki mleka w proszku
 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 2 łyżki kakao
 1 łyżeczka mielonego kminku

1

Przygotuj składniki. Woda powinna być ciepła i mieć nie więcej niż 37 stopni.

2

Wymieszaj wszystkie suche składniki.

3

Dodaj wodę, olej, melasę i wyrabiaj ciasto.

4

Ciasto jest lekko klejące, uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

5

Uformuj z ciasta chleb, przełóż do foremki i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut do kolejnego wyrastania.

6

Piecz chleb 40 minut w temperaturze 175*C. Upieczony chleb wyjmij z formy i ostudź na kratce. Po całkowitym ostudzeniu, chleb łatwo kroi się na cienkie kromki.

Ingredients

 1,50 łyżeczki suchych drożdży
 300 g pszennej mąki chlebowej typ 750
 100 g mąki żytniej chlebowej typ 2000
 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 300 ml wody
 1 łyżka oleju
 1,50 łyżka melasy
 1 łyżeczka soli
 3 łyżki mleka w proszku
 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 2 łyżki kakao
 1 łyżeczka mielonego kminku

Directions

1

Przygotuj składniki. Woda powinna być ciepła i mieć nie więcej niż 37 stopni.

2

Wymieszaj wszystkie suche składniki.

3

Dodaj wodę, olej, melasę i wyrabiaj ciasto.

4

Ciasto jest lekko klejące, uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

5

Uformuj z ciasta chleb, przełóż do foremki i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut do kolejnego wyrastania.

6

Piecz chleb 40 minut w temperaturze 175*C. Upieczony chleb wyjmij z formy i ostudź na kratce. Po całkowitym ostudzeniu, chleb łatwo kroi się na cienkie kromki.

Pumpernikiel

(Visited 480 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *