Bardzo mi się podoba moda na pieczenie pieczywa w domu. Nie trzeba mieć pieców chlebowych, naprawdę wychodzą pyszne chleby i bułki w piekarniku elektrycznym. Tym razem proponuję prosty przepis na focaccię, jest lekko pulchna i chrupiąca z wierzchu. Ta receptura jest genialna, bo zawsze wychodzi! Upieczony chlebek najlepiej rwać rękami jeszcze ciepły i zamaczać w aromatycznej oliwie. Niebo w gębie! Do tego kieliszek czerwonego wina i deska serów, albo hummusy… różne smaki… i dipy… i jeszcze jakaś lekka sałata z pomidorami, mozzarellą… albo tak pomaczać kawałek w zupie cebulowej, albo ogórkowej… wyjadać sos z pieczeni… pokochacie ten smak!
W tym przepisie najważniejsze są proporcje, natomiast ze składnikami możecie eksperymentować. Często mieszam różne mąki, dodaję trochę żytniej, albo pszennej z pełnego przemiału. Zamiast świeżych ziół można dodać suszonej mieszanki ziół prowansalskich, czosnek, chilli, albo kminek. Ciasto można również wymieszać z posiekanymi suszonymi pomidorami, albo oliwkami. Dekoracja wierzchu foccaci zależy od okoliczności i potrzeb, najczęściej smaruję ją oliwą i posypuję gruboziarnistą solą, często wciskam oliwki. Przed upieczeniem ciasto powinno wyrastać około 40 minut w ciepłym miejscu, wykorzystuję do tego program do wyrastania w moim piekarniku: grzałka dolna na 35*C. Jeżeli chcecie przygotować ciasto dzień wcześniej, to włóżcie je do woreczka i wstawcie do lodówki. Powolne wyrastanie w chłodzie spowoduje, że ciasto będzie jeszcze lepsze. No to co, robimy?

Przygotuj składniki. Użyłam pszennej mąki chlebowej, ale można tez użyć mąki "00" na pizzę. Jeżeli nie masz świeżysz drożdży możesz zamienić je na odpowiednią ilość drożdży instant. Najlepiej dodać świeże, aromatyczne zioła, ale równie dobrze sprawdzi się suszona mieszanka ziół prowansalskich. Do ciasta można również dodać posiekane suszone pomidory, oliwki, lub podsmażoną drobno posiekaną cebulę.
Nastaw piekarnik na 250*C.
Posiekaj zioła.
W niewielkiej ilości wody rozpuść drożdże. Nie musisz czekać, aż spęcznieją. Jeżeli używasz suszonych drożdży, opuść ten etap i dodaj drożdże od razu do mąki.
W misce wymieszaj rozpuszczone drożdże, mąkę, sól, wodę, olej, posiekane zioła i wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia.
Odstaw ciasto do wyrastania na około 40 minut.
Przełóż wyrośnięte ciasto na blat i wyrabiaj rękami kilka minut.
Przygotuj dodatki.
Rozwałkuj ciasto na szerokość blaszki. palcem zrób wgłębienia następnie posmaruj wierzch oliwą, W dołki wciśnij oliwki i całość posyp gruboziarnistą solą. Wstaw na 15 minut do rozgrzanego do 250*C piekarnika.
Focaccia jest pysznym pieczywem, które może służyć za przekąskę. Wybornie smakuje z aromatyzowaną oliwą. Może być dodatkiem do zup, grillowanych mięs, różnego rodzaju past, dipów, czy hummusu. Proste i smaczne!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Użyłam pszennej mąki chlebowej, ale można tez użyć mąki "00" na pizzę. Jeżeli nie masz świeżysz drożdży możesz zamienić je na odpowiednią ilość drożdży instant. Najlepiej dodać świeże, aromatyczne zioła, ale równie dobrze sprawdzi się suszona mieszanka ziół prowansalskich. Do ciasta można również dodać posiekane suszone pomidory, oliwki, lub podsmażoną drobno posiekaną cebulę.
Nastaw piekarnik na 250*C.
Posiekaj zioła.
W niewielkiej ilości wody rozpuść drożdże. Nie musisz czekać, aż spęcznieją. Jeżeli używasz suszonych drożdży, opuść ten etap i dodaj drożdże od razu do mąki.
W misce wymieszaj rozpuszczone drożdże, mąkę, sól, wodę, olej, posiekane zioła i wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek naczynia.
Odstaw ciasto do wyrastania na około 40 minut.
Przełóż wyrośnięte ciasto na blat i wyrabiaj rękami kilka minut.
Przygotuj dodatki.
Rozwałkuj ciasto na szerokość blaszki. palcem zrób wgłębienia następnie posmaruj wierzch oliwą, W dołki wciśnij oliwki i całość posyp gruboziarnistą solą. Wstaw na 15 minut do rozgrzanego do 250*C piekarnika.
Focaccia jest pysznym pieczywem, które może służyć za przekąskę. Wybornie smakuje z aromatyzowaną oliwą. Może być dodatkiem do zup, grillowanych mięs, różnego rodzaju past, dipów, czy hummusu. Proste i smaczne!