Każdego roku czekam z utęsknieniem na początek czerwca i nasze polskie, słodkie truskawki! Najlepsze bezdyskusyjnie. Wszystko z nich zrobione jest pyszne, chociaż najlepszy jest chyba tradycyjny przepis na dżem truskawkowy. Zobaczcie sami.
Za najsłodszą truskawkę uchodzi certyfikowana truskawka kaszubska i tej odmiany wypatruję na bazarkach, ale nie grymaszę zbytnio, biorę wszystko! Jak je przyrządzić? Mam dla Was 5 moich ulubionych przepisów na truskawki.

1. Truskawki ze śmietaną
Truskawki kojarzą mi się z końcem roku szkolnego, z wyczekiwaniem długich letnich wakacji i wolności od wszystkich obowiązków. Dlatego sezon truskawkowy zaczynam sentymentalnie od smaków z dzieciństwa, a u mnie w domu, to były truskawki ze śmietaną i świeżą pszenną bułką. Tak, na to czekam! Truskawki trzeba najpierw zasypać lekko cukrem, odstawić na godzinę, aż puszczą sok, będą też miękkie i z łatwością rozgnieciesz je widelcem. Następnie dodaj kwaśną śmietanę. Bułeczka musi być koniecznie świeża i mięciutka, zanurza się ją w truskawkach i je. Pycha! Świeży, wiejski chleb do tego, też jest super.

2. Dżem truskawkowy
Uwielbiam dżem truskawkowy! Przygotowuję go raczej w ilościach symbolicznych, bo to przecież żadne zapasy na zimę… Wychodzi mi kilka małych słoiczków, które nigdy nawet nie doczekają jesieni, bo to co dobre, szybko znika! Owoce smażę tradycyjnie, bez cukrów żelujących, robi się go dłużej, ale uważam, że warto, bo smak jest wyjątkowy. W mojej rodzinie tak smażyła go prababcia, babcia i moja mama, więc mogę powiedzieć, że to tradycyjny przepis na dżem truskawkowy.
Zasypuję owoce cukrem w proporcjach 500 g cukru na każde 2 kilo truskawek i powoli, kilka godzin smażę na patelni, niezbyt często mieszając. Przerywam smażenie, pozwalam owocom odpocząć i po kilku godzinach, albo na drugi dzień, znowu je smażę, aż uzyskam pożądaną, gęstą konsystencję. Dodaję również sok z połowy cytryny, bo lubię jak dżem jest lekko kwaskowy. Ostatnio angażuję w jego produkcję dzieci i mają z tego wspaniałą radochę! Robią nawet swoje etykiety.

3. Sałatka z truskawkami, szparagami i szpinakiem
W czerwcu można jeszcze kupić świeże szparagi, więc korzystam z okazji i robię moją ulubioną wiosenną sałatkę z młodego szpinaku, szparag i truskawek, skropioną słodkim miodowym sosem. Spróbujcie koniecznie, bo jest naprawdę pyszna i wygląda spektakularnie, zachwycicie nią swoich gości http://zielomania.pl/smaki-maja-szparagi/

4. Margarita truskawkowa
Lubicie margaritę truskawkową? To boski koktail na czerwcowe gorące popołudnia. Wystarczy zmiksować zmrożone truskawki z łyżką syropu z cukru trzcinowego i dodać tequilę. To jest naprawdę idealne połączenie, bo truskawki chronią błonę śluzową żołądka przed podrażnieniami spowodowanymi alkoholem…

5. Ciasto z truskawkami
Gdy potrzebujecie szybko coś kawy, to ten przepis jest idealny! Śmietankowe ciasto z truskawkami według mojego rodzinnego przepisu. To prosta receptura od mojej babci na ciasto ucierane z owocami. Piekę je w wielu wariantach, wystarczy ułożyć na cieście dowolne świeże owoce, mogą to być właśnie truskawki, śliwki, albo wiśnie. Czasem owoce posypuję jeszcze kruszonką. Ciasto jest puszyste, miękkie i lekko wilgotne.
Pamiętam, gdy zapytałam moją babcię ile dodaje śmietany do ciasta, powiedziała z niezwykłą precyzją: „Córciu, tak w sam raz. Dwie łyżki, albo więcej. Jak zamieszasz, żeby było takie gęste, jak dobra śmietana.” Sami spróbujcie, przepis poniżej.

Truskawki na zdrowie!
Korzystam z sezonu truskawkowego nie tylko dla przyjemności, ale i dla zdrowia. O truskawkach naczytałam się wielu fantastycznych rzeczy, na przykład, że truskawki mają działanie antynowotworowe. Według badań ekstrakt z truskawki nawet hamuje namnażanie się komórek rakowych. Powinny je jeść osoby ze schorzeniami nerek i wątroby, reumatycy i sercowcy, bo obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu.
Spożywanie kilka razy w tygodniu truskawek zmniejsza ryzyko zawału serca. Truskawka ma więcej witaminy C niż pomarańcza, dlatego działa dobroczynnie na układ odpornościowy, a oto teraz przecież wszyscy dbamy. Nie znalazłam, żadnych, ale to żadnych przeciwwskazań do objadania się truskawkami. Wykorzystajcie więc sezon truskawkowy na maksa!
Przepis na ciasto truskawkowe krok po kroku

Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na 180*C.
Utrzyj masło z cukrem.
Do masła dodawaj po jednym jajku i ucieraj.
Dodaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
Dodaj śmietanę i wymieszaj.
Ciasto przełóż do średniej foremki. Na wierzchu ułóż truskawki. Piecz około 40 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku.
Gorące ciasto posyp cukrem pudrem.
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na 180*C.
Utrzyj masło z cukrem.
Do masła dodawaj po jednym jajku i ucieraj.
Dodaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
Dodaj śmietanę i wymieszaj.
Ciasto przełóż do średniej foremki. Na wierzchu ułóż truskawki. Piecz około 40 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku.
Gorące ciasto posyp cukrem pudrem.