Nie ma jesieni bez ciasta ze śliwkami

Jesień zaczyna się dla mnie w dniu, w którym robię pierwsze ciasto z węgierkami. To smak jesieni. Smak i słodycz tych śliwek jest nie do podrobienia. Są najlepsze do przetworów i wypieków. Kruche ze śliwkami pod bezą to bajka! Żeby wydobyć słodycz i aromat ze śliwek, przed dodaniem ich do ciasta podsmażam je z cukrem. Dodanie mąki ziemniaczanej zapobiega wypływaniu soków po pokrojeniu. Niestety czasem o tym zapominam…;) Przepis krok po kroku załączam poniżej.

AuthorMałgośkaCategory

Yields12 Servings
Prep Time1 hr 25 minsCook Time35 minsTotal Time2 hrs

Kruche Ciasto
 450 g mąki tortowej
 3 żółtka
 100 g cukru pudru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki oleju
 2 łyżki śmietany 18%
Beza
 3 białka
 150 g cukru pudru
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Śliwkowe nadzienie
 1 kg śliwek węgierek albo mieszańca
 4 łyżki brązowego cukru
 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruche ciasto
1

Przygotuj składniki.

2

Pokrój margarynę w kostkę dodaj przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, cukier puder i posiekaj.

3

Dodaj żółtka, śmietanę, olej i zagnieć.

4

Podziel ciasto na dwie części, przełóż do woreczka i włóż do lodówki na minimum godzinę. Możesz przygotować ciasto dzień wcześniej.

5

Włącz piekarnik na 180*C. Wysmaruj foremkę tłuszczem, albo wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj jedną część ciasta i przenieś ciasto do foremki.

6

Żeby podpieczony spód zachował ładny kształt, wysyp na wierzch ceramiczne kulki do pieczenia lub suchą fasolę. Ostatecznie, jeżeli nie masz czym obciążyć ciasta, wystarczy dobrze nakłuć wierzch widelcem. Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C.

Beza
7

Przygotuj składniki. Białka powinny być w temperaturze pokojowej.

8

Ubijaj białka, aż piana będzie sztywna. Następnie dodawaj powoli przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną.

Śliwkowe nadzienie
9

Przygotuj składniki. Śliwki umyj, wyciągnij pestki i każdą podziel na cztery części.

10

Włóż śliwki na patelnię i przesmaż z cukrem około 10 minut. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.

Składanie ciasta
11

Na podpieczony kruchy spód nałóż przestudzone śliwki.

12

Następnie nałóż warstwę ubitych białek.

13

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj drugi, schłodzony, kawałek ciasta kruchego.

14

Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz 35 minut, aż wierzch się zarumieni.

Ingredients

Kruche Ciasto
 450 g mąki tortowej
 3 żółtka
 100 g cukru pudru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki oleju
 2 łyżki śmietany 18%
Beza
 3 białka
 150 g cukru pudru
 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Śliwkowe nadzienie
 1 kg śliwek węgierek albo mieszańca
 4 łyżki brązowego cukru
 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Directions

Kruche ciasto
1

Przygotuj składniki.

2

Pokrój margarynę w kostkę dodaj przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, cukier puder i posiekaj.

3

Dodaj żółtka, śmietanę, olej i zagnieć.

4

Podziel ciasto na dwie części, przełóż do woreczka i włóż do lodówki na minimum godzinę. Możesz przygotować ciasto dzień wcześniej.

5

Włącz piekarnik na 180*C. Wysmaruj foremkę tłuszczem, albo wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj jedną część ciasta i przenieś ciasto do foremki.

6

Żeby podpieczony spód zachował ładny kształt, wysyp na wierzch ceramiczne kulki do pieczenia lub suchą fasolę. Ostatecznie, jeżeli nie masz czym obciążyć ciasta, wystarczy dobrze nakłuć wierzch widelcem. Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C.

Beza
7

Przygotuj składniki. Białka powinny być w temperaturze pokojowej.

8

Ubijaj białka, aż piana będzie sztywna. Następnie dodawaj powoli przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną.

Śliwkowe nadzienie
9

Przygotuj składniki. Śliwki umyj, wyciągnij pestki i każdą podziel na cztery części.

10

Włóż śliwki na patelnię i przesmaż z cukrem około 10 minut. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.

Składanie ciasta
11

Na podpieczony kruchy spód nałóż przestudzone śliwki.

12

Następnie nałóż warstwę ubitych białek.

13

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj drugi, schłodzony, kawałek ciasta kruchego.

14

Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz 35 minut, aż wierzch się zarumieni.

Kruche ze Śliwką i Bezą
(Visited 238 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *