Macie ochotę na chrupiące, serowe tacos wypełnione długo duszoną, nasączoną chili wołowiną i gorącym, pikantnym sosem? Amerykanie są w nim zakochani, to najbardziej popularne quesatacos w kuchni soutwest, które możecie zrobić sami!
Do przygotowania tego dania potrzebny jest aromatyczny gulasz wołowy. Przepisów na gulasz jest wiele, może macie swój ulubiony, ale ten przepis jest wyjątkowo aromatyczny w smakach soutwest z dodatkiem chilli, kuminu i oregano. Na głęboki aromat sosu składa się wiele przyptaw, w tym cynamon i goździki, ale nie są one mocno wyczuwalne, wspaniale wzbogacają bukiet smaku ummami.
Quesatacos chrupią na zewnątrz, żeby zaraz w środku zaskoczyć aksamitnym gorącym roztopionym serem i miękkiej birrii, której bogactwo jest zrównoważone posmakiem cebuli, kolendry i limonki. „Gotował się na wolnym ogniu przez wiele godzin” – wyjaśniła Estrada o mięsie. „Po prodku ostu bierzemy tasak i, na przykład, dotykamy go”. Duszone mięso natychmiast rozpada się na kawałki.
o meksykański tygiel, który opiera się na birrii – daniu z duszonego mięsa (Najbardziej znanym tacos w kuchni soutwest jest quesabirria, czyli namoczone w sosie gulaszowym tortille kukurydziane smażone z aromatyczną poszarpaną wołowiną, serem cheddar, kolendrą i skropione sokiem z limonki. Proste, pyszne danie!
To hedonistyczne, absurdalnie bogate, idealnie tłuste jedzenie i to wszystko, czego potrzebuje.