Przygotuj składniki. Przepis na mus z owoców dzikiej róży znajdziesz poniżej.
Pokrusz drożdże do miski, zalej niewielką ilością musu z róży i mieszaj, aż się rozpuszczą.
Dodaj resztę musu z róży, twarożek i wymieszaj.
Dodaj mąkę z solą i wyrób ciasto.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50 minut.
Zagnieć ciasto na stolnicy i podziel je na osiem kawałków. Każdą część wyrabiaj jeszcze około 1 minutę i uformuj bułeczkę. Bułeczki odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,, natnij ostrym nożem dwie przecinające się linie, nakryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Piecz bułki 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 225*C.
Upieczone bułki ostudź na kratce.
Przygotuj składniki. Z owoców róży odetnij zielone części.
Włóż owoce do garnka, zalej wodą i gotuj 20 minut.
Następnie wsyp cukier z cukrem waniliowym i gotuj jeszcze 10 minut.
Wystudź miksturę i zmiksuj. Przetrzyj przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję.
Jeżeli wyparowało za dużo wody, uzupełnij mus wodą do pojemności 300 ml.
Servings 8