Print Options:

Bułeczki z Różą

Yields8 ServingsPrep Time2 hrs 10 minsCook Time12 minsTotal Time2 hrs 22 mins

 25 g drożdży
 400 g mąki pszennej typ 550
 100 g mąki żytniej typ 750
 60 g twarogu
 1 łyżeczka soli
Mus z Owoców Róży
 150 g owoców dzikiej róży
 50 g cukru
 1 łyżka cukru waniliowego
 350 ml wody
1

Przygotuj składniki. Przepis na mus z owoców dzikiej róży znajdziesz poniżej.

2

Pokrusz drożdże do miski, zalej niewielką ilością musu z róży i mieszaj, aż się rozpuszczą.

3

Dodaj resztę musu z róży, twarożek i wymieszaj.

4

Dodaj mąkę z solą i wyrób ciasto.

5

Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50 minut.

6

Zagnieć ciasto na stolnicy i podziel je na osiem kawałków. Każdą część wyrabiaj jeszcze około 1 minutę i uformuj bułeczkę. Bułeczki odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,, natnij ostrym nożem dwie przecinające się linie, nakryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

7

Piecz bułki 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 225*C.

8

Upieczone bułki ostudź na kratce.

Mus z owoców dzikiej róży
9

Przygotuj składniki. Z owoców róży odetnij zielone części.

10

Włóż owoce do garnka, zalej wodą i gotuj 20 minut.

11

Następnie wsyp cukier z cukrem waniliowym i gotuj jeszcze 10 minut.

12

Wystudź miksturę i zmiksuj. Przetrzyj przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję.

13

Jeżeli wyparowało za dużo wody, uzupełnij mus wodą do pojemności 300 ml.

Nutrition Facts

Servings 8