Print Options:

Babka Cytrynowa

Yields16 ServingsPrep Time10 minsCook Time50 minsTotal Time1 hr

 200 g mąki tortowej
 50 g mąki ziemniaczanej
 4 jaja
 180 g brązowego cukru
 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 200 ml oleju rzepakowego
 1,50 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 cytryna
1

Przygotuj składniki. Nastaw piekarnik na 170*C. Wyciśnij sok z cytryny. W naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.

2

Ubij jajka z cukrem i wanilią.

3

Kiedy masa jajeczna zbieleje, dodawaj cienkim strumieniem olej i dalej ubijaj.

4

Następnie dodaj sok z cytryny.

5

Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

6

Masę przełóż do foremki i piecz w temperaturze 170*C przez 50 minut. Na wszelki wypadek sprawdź patyczkiem, czy babka jest na pewno sucha, czy może potrzeba dołożyć jeszcze 5 minut.

7

Upieczoną babkę wyjmij z foremki i połóż na kratce do ostygnięcia. Ciasto możesz polać lukrem, albo oprószyć cukrem pudrem.

Nutrition Facts

Serving Size porcji

Servings 16