Print Options:

Babka Ziemniaczana

Yields1 ServingPrep Time1 hr 30 minsCook Time1 hrTotal Time2 hrs 30 mins

 1 kg ziemniaków
 8 żółtek
 2 duże, winne jabłka
 150 g masła
 1 cebula
 150 g mrożonych podgrzybków
 1 łyżka tartego chrzanu
 200 ml śmietanki 30%
 sól i pieprz do smaku
 pół łyżeczki gałki muszkatołowej
1

Przygotuj składniki. Masło powinno być bardzo miękkie. Nastaw piekarnik na 200*C i piecz ziemniaki w mundurkach przez godzinę.

2

Na dwóch łyżkach masła usmaż drobno posiekaną cebulę i grzyby, oprósz solą i pieprzem (około 20 minut). Jabłka obierz i zmiksuj. Upieczone i schłodzone ziemniaki obierz i przeciśnij przez praskę do dużej miski.

3

Połącz wszystkie składniki w robocie kuchennym.

4

Przełóż masę do foremki. Użyłam silikonowej foremki do pieczenia babek, której nie trzeba dodatkowo natłuszczać. Babkę możesz upiec w zwykłej foremce np. keksówce, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nie rośnie, więc możesz wypełnić ją po brzegi.

5

Piecz babkę w temperaturze 190*C przez 60 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy jest dobrze upieczona (patyczek po wyjęciu powinien być "suchy"). Najlepiej, zostaw babkę do ostygnięcia w foremce.

Babka ziemniaczana smakuje zarówno podana na ciepło, jak i na zimno. Świetna jest odsmażona na patelni. Pasuje do niej prosty sos chrzanowy: śmietanka, chrzan, sól, pieprz i szczypiorek. Można podawać ją również ze świątecznym żurkiem. Smacznego!