Przygotuj składniki. Drożdże i zakwas rozpuść w niewielkiej ilości wody. Dodaj łyżkę cukru i zostaw na 10 minut, aż drożdże spęcznieją.
Do rozczynu dodaj resztę składników i wyrabiaj.
Przełóż ciasto na stolnicę i uformuj wałek.
Podziel wałek na 16 równych części.
Z każdej części uformuj wałek o długości około 30 cm.
Formuj kółka łącząc dwa końce.
Zanim odłożysz bajgla, dobrze obsyp spód mąką, żeby nie przykleił się do papieru do pieczenia. Odstaw bajgle do wyrośnięcia na 30 minut.
Włącz piekarnik na 200*C. Zagotuj wodę i wrzucaj wyrośnięte bajgle na wrzącą wodę. Gotuj z obu stron po około 60 sekund. Wykładaj bajgle na blaszkę z papierem do pieczenia, posmaruj żółtkiem i posyp sezamem. Piecz 30 minut.
Servings 16