Print Options:

Bakłażan i Pomidory Zapiekane z Serami

Yields4 ServingsPrep Time10 minsCook Time1 hr 10 minsTotal Time1 hr 20 mins

 1 bakłażan
 4 pomidory
 pół szklanki czarnych oliwek
 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 3 kulki mozzarelli
 100 g sera feta
 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
 1 łyżka oregano
 3 łyżki oliwy do smażenia i trochę oliwy do skropienia warzyw
 sól i pieprz do smaku
1

Przygotuj składniki. Wybierz dojrzałe, słodkie pomidory np. malinowe, sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Włącz piekarnik na temperaturę 180*C.

2

Posiekaj drobno cebulę i czosnek, podsmaż około 5 minut na oliwie. Bakłażana pokrój na plastry nie większe niż 1 cm. Pomidory przekrój na dwie części. Mozzarellę pokrój na plastry.

3

Posmaruj dno naczynia oliwą i układaj warstwami bakłażany, pomidory, oliwki, podsmażoną cebulę z czosnkiem i mozzarellę. Każdą warstwę skrop oliwą i oprósz przyprawami. Pokrusz ser feta.

4

Zapiekaj pod przykryciem około 70 minut w temperaturze 180*C.

5

Po upieczeniu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Do tak przygotowanych warzyw możesz podać bagietkę, która pomoże wyjadać pyszny sos. Smacznego!

Nutrition Facts

Servings 4