Przygotuj składniki. Ugotuj jajka na twardo, tyle ile chcesz dodać do porcji zupy. Do przygotowania tego barszczu wykorzystuję buraki, które zostają po przygotowaniu zakwasu z buraków. Dzięki nim, zupa jest idealnie kwaskowa i orzeźwiająca.
Możesz przygotować pyszny zakwas według tego przepisu:
1,5 kg buraków, najlepiej podłużnych
3 litry wody, w których rozpuszczone są trzy płaskie łyżki soli
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
5 ząbków czosnku
Buraki obrać pokroić w grube plastry, włożyć do kamionki lub słoja, zalać wodą i dodać resztę składników. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum 10 dni.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i pokrój w skórkach na grube plastry. Posiekaj drobno cebulę, a czosnek wyciśnij przez praskę. Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na grubej tarce. Buraki pokrój w drobną kostkę.
Na oleju podsmaż cebulę i czosnek, około 3 minuty, następnie dodaj ziemniaki i smaż kolejne 3 minuty często mieszając.
Dodaj marchewkę i pietruszkę, często mieszając duś około 3 minuty.
Do warzyw dodaj bulion, ziarna pieprzu i dopraw solą. Gotuj około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W tym czasie podsmaż na maśle pokrojone kiszone buraki (około 15 minut).
Poszatkuj kapustę i sparz ją wrzątkiem.
Do zupy dodaj ugotowaną czarną fasolę, podsmażone buraki, kapustę i gotuj 10 minut. Następnie dolej zakwas buraczany, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Barszcz już tylko podgrzewaj, żeby nie tracił smaku.
Do zupy dodaj jajko ugotowane na twardo, dopraw świeżym koperkiem, natką pietruszki i kiełkami rzodkiewki.
Servings 8