Przygotuj składniki do barszczu ukraińskiego. W tym przepisie wykorzystałam dostępną już młodą kapustę. Jeżeli nie masz młodej kapusty, użyj zwykłej białej w podobnej ilości.
Poszatkuj połowę młodej główki kapusty. Zalej ją wodą i gotuj około 15 minut. Następnie odsącz.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchew i pietruszkę, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. Warzywa podsmaż na maśle.
Zetrzyj buraki, a ziemniaki pokrój w kostkę.
Do podsmażonych warzyw dodaj buraki, pokrojone ziemniaki, przecier pomidorowy i przyprawy: sól, pieprz i liść laurowy. Zalej 2 litrami wody i gotuj około 25 minut. Jeżeli masz swój ulubiony bulion, użyj go zamiast wody, zupa będzie miała głębszy smak.
Następnie dodaj ugotowaną kapustę, fasolę i zakwas z buraków. Podgrzewaj dalej zupę, ale pilnuj, żeby się nie zagotowała. Tak uczyła mnie moja babcia.
Na koniec posyp posiekaną zieleniną: koperkiem i natką pietruszki. Barszcz ukraiński gotowy! Jeżeli lubisz, dodaj słodką śmietanę. Smacznego!
Ingredients
Directions
Przygotuj składniki do barszczu ukraińskiego. W tym przepisie wykorzystałam dostępną już młodą kapustę. Jeżeli nie masz młodej kapusty, użyj zwykłej białej w podobnej ilości.
Poszatkuj połowę młodej główki kapusty. Zalej ją wodą i gotuj około 15 minut. Następnie odsącz.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchew i pietruszkę, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. Warzywa podsmaż na maśle.
Zetrzyj buraki, a ziemniaki pokrój w kostkę.
Do podsmażonych warzyw dodaj buraki, pokrojone ziemniaki, przecier pomidorowy i przyprawy: sól, pieprz i liść laurowy. Zalej 2 litrami wody i gotuj około 25 minut. Jeżeli masz swój ulubiony bulion, użyj go zamiast wody, zupa będzie miała głębszy smak.
Następnie dodaj ugotowaną kapustę, fasolę i zakwas z buraków. Podgrzewaj dalej zupę, ale pilnuj, żeby się nie zagotowała. Tak uczyła mnie moja babcia.
Na koniec posyp posiekaną zieleniną: koperkiem i natką pietruszki. Barszcz ukraiński gotowy! Jeżeli lubisz, dodaj słodką śmietanę. Smacznego!