Barszcz Ukraiński

AuthorMałgośkaCategoryDifficultyBeginner

Yields6 Servings
Prep Time15 minsCook Time30 minsTotal Time45 mins

 3 średnie buraki
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 pół główki młodej kapusty (albo podobna ilość zwykłej białej kapusty)
 2 łyżki masła
 1 marchew
 1 pietruszka
 4 średnie ziemniaki
 2 łyżki przecieru pomidorowego
 200 ml zakwasu z buraka
 150 g ugotowanej fasoli Jaś
 3 łyżki siekanego świeżego koperku i natki pietruszki
 1 liść laurowy
 sól, pieprz do smaku
 opcjonalnie słodka śmietana

1

Przygotuj składniki do barszczu ukraińskiego. W tym przepisie wykorzystałam dostępną już młodą kapustę. Jeżeli nie masz młodej kapusty, użyj zwykłej białej w podobnej ilości.

2

Poszatkuj połowę młodej główki kapusty. Zalej ją wodą i gotuj około 15 minut. Następnie odsącz.

3

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchew i pietruszkę, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. Warzywa podsmaż na maśle.

4

Zetrzyj buraki, a ziemniaki pokrój w kostkę.

5

Do podsmażonych warzyw dodaj buraki, pokrojone ziemniaki, przecier pomidorowy i przyprawy: sól, pieprz i liść laurowy. Zalej 2 litrami wody i gotuj około 25 minut. Jeżeli masz swój ulubiony bulion, użyj go zamiast wody, zupa będzie miała głębszy smak.

6

Następnie dodaj ugotowaną kapustę, fasolę i zakwas z buraków. Podgrzewaj dalej zupę, ale pilnuj, żeby się nie zagotowała. Tak uczyła mnie moja babcia.

7

Na koniec posyp posiekaną zieleniną: koperkiem i natką pietruszki. Barszcz ukraiński gotowy! Jeżeli lubisz, dodaj słodką śmietanę. Smacznego!

Ingredients

 3 średnie buraki
 1 cebula
 1 ząbek czosnku
 pół główki młodej kapusty (albo podobna ilość zwykłej białej kapusty)
 2 łyżki masła
 1 marchew
 1 pietruszka
 4 średnie ziemniaki
 2 łyżki przecieru pomidorowego
 200 ml zakwasu z buraka
 150 g ugotowanej fasoli Jaś
 3 łyżki siekanego świeżego koperku i natki pietruszki
 1 liść laurowy
 sól, pieprz do smaku
 opcjonalnie słodka śmietana

Directions

1

Przygotuj składniki do barszczu ukraińskiego. W tym przepisie wykorzystałam dostępną już młodą kapustę. Jeżeli nie masz młodej kapusty, użyj zwykłej białej w podobnej ilości.

2

Poszatkuj połowę młodej główki kapusty. Zalej ją wodą i gotuj około 15 minut. Następnie odsącz.

3

Na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchew i pietruszkę, a cebulę i czosnek drobno posiekaj. Warzywa podsmaż na maśle.

4

Zetrzyj buraki, a ziemniaki pokrój w kostkę.

5

Do podsmażonych warzyw dodaj buraki, pokrojone ziemniaki, przecier pomidorowy i przyprawy: sól, pieprz i liść laurowy. Zalej 2 litrami wody i gotuj około 25 minut. Jeżeli masz swój ulubiony bulion, użyj go zamiast wody, zupa będzie miała głębszy smak.

6

Następnie dodaj ugotowaną kapustę, fasolę i zakwas z buraków. Podgrzewaj dalej zupę, ale pilnuj, żeby się nie zagotowała. Tak uczyła mnie moja babcia.

7

Na koniec posyp posiekaną zieleniną: koperkiem i natką pietruszki. Barszcz ukraiński gotowy! Jeżeli lubisz, dodaj słodką śmietanę. Smacznego!

Barszcz Ukraiński
(Visited 272 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *