Print Options:

Bitki schabowe

Yields25 ServingsPrep Time30 minsCook Time2 hrsTotal Time2 hrs 30 mins

 1,50 kg schabu bez kości
 3 cebule
 1 główka czosnku
 1,50 łyżki soli
 2 łyżki mielonego kminku
 2 listki laurowe
 1 łyżka gorczycy
 2 łyżki sproszkowanej czerwonej papryki
 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
 4 ziarna ziela angielskiego
 0,50 l wrzątku
 olej do smażenia
 100 g mąki krupczatki
1

Obrać cebulę i czosnek, pokroić w paski i podsmażyć na złoty kolor.

2

Oczyścić schab z włókien, pokroić na około 0,5 cm kotlety. Rozbić dokładnie z każdej strony, oprószyć solą i odkładać na talerz.

3

Przygotować żaroodporne naczynie z pokrywką. Przełożyć do niego podsmażoną cebulę z czosnkiem. Rozgrzać olej na patelni. Obtoczyć bitkę w mące krupczatce i obsmażyć z obu stron. Przekładać do żaroodpornego naczynia.

4

Dodać wszystkie przyprawy, zalać wrzątkiem i przykryć pokrywką. Piec w piekarniku w temperaturze 160*C przez dwie godziny.

5

Podawać z ziemniakami, kluskami śląskimi albo z kaszą gryczaną.

Nutrition Facts

Serving Size bitek

Servings 25